İngiltere’nin Çelik Koruma Önlemleri Uzatılabilir

28 Haziran 2022

Basında çıkan haberlere göre, İngiltere başbakanı Boris Johnson, Almanya'da gerçekleştirilen G7 doruk toplantısında yaptığı konuşmada İngiltere'nin çelik üzerindeki korunma önlemlerinin iç pazarını yabancı ülkelerden yapılan ucuz çelik dışalımından korumak amacıyla genişletilebileceğini belirtti. İngiltere’nin 10 çelik ürün kategorisine ilişkin korunma önlemleri bugünden 2024 yılına kadar uzatılmış durumdayken, kalaylı ürünler, alaşımsız ile diğer alaşımlı dörtlü levhalar, ticari ölçekte çubuklar, hafif profiller, alaşımsız ile diğer alaşımlılar, demir ya da alaşımsız çelikten filmaşin, köşebentler, biçimler ile profiller de içerisinde olmak üzere beş ürün kategorisi için önlemler 30 Haziran'da (2022) sona erecek.

Başbakan Johnson, uzatılması durumunda Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarını çiğneyeceği söylenen koruma önlemlerinin diğer Avrupa ülkelerinin önlemleriyle uyumlu olduğunu belirtti. İngiliz çelik üreticileri, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tetiklemesiyle yükselen enerji fiyatlarının zaten baskısını hissederlerken kendilerine daha ucuz enerji sağlanması gerekiyor.

Birleşik Krallık yönetimi, ülkenin ticari sorunlarını çözmekten sorumlu kurumunun bulguları ışığında, tarife oranı kotaları da içerisinde olmak üzere koruma önlemlerinin kaldırılması durumunda tüm ürün gruplarında ülkenin dışalımının önemli ölçüde artacağını öne sürerek, beş çelik kategorisine yönelik koruma önlemlerinin 1 Temmuz 2022'den 30 Haziran 2024'e kadar iki yıl süreyle uzatılmasını önermişti.

Kaynak: steelorbis
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü