İngiltere’nin Sanayi Üretimindeki Artış Hızı Şubat Ayında da İvme Kaybetmeye Devam Etti

02 Mart 2021

IHS Markit/CIPS tarafından hazırlanan İngiltere Şubat ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 1 Mart Pazartesi günü açıklandı. Paylaşılan verilere göre, İngiltere’de sanayi üretimi artış hızı geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Tedarik zincirlerinde meydana gelen bozulmalar, Brexit ve virüs salgını nedenleriyle artan üretim maliyetleri, bu yavaşlamanın nedenleri arasında sıralandı.

Açıklanan rakamlara göre, Ocak ayında 50,7 puan olan PMI endeksinin sanayi üretimi bileşeni, Şubat ayında 50,5 puana geriledi.

İmalat sektörü genel PMI endeksi ise, Ocak ayında ölçülen 54,1puan seviyesinden, 55,1 puana yükseldi. Fakat bu yükselişin, üretimin ve fabrika faaliyetlerinin artmasından ziyade, uzayan teslimat süreleri ve yükselen maliyetlerden kaynaklandığına dikkat çekildi.

IHS Markit’in raporunda ifade edildiği üzere, İngiliz firmaları bazı pazarlarda talep artışıyla karşılaştıklarını belirttiler, fakat etkisi devam eden virüs salgını, Brexit sonrasında baş gösteren sıkıntılar ve nakliyatta yaşanan problemler nedeniyle ihracat miktarındaki artışın sınırlı kaldığını söylediler.

Sanayi sektörünün, Ocak ayında başlayan son kapanma önlemlerinden ve daha önceki kapanma uygulamalarından diğer iş alanlarına kıyasla daha az etkilendiği de raporda belirtilen konular arasında yer aldı.

Öte yandan, önümüzdeki aylara ilişkin beklentiler açısından piyasa moralinin yüksek olduğu, hatta son altı yılın en yüksek seviyelerinde olduğu ve firmaların %63’ünün ekonominin büyüyeceği yönünde görüş beyan ettiği belirtildi.

Ayrıca, Şubat ayında hammadde ve malzeme maliyetlerinin son dört yılın en yüksek seviyesine yükseldiği ve ürünlerin müşterilere teslim sürelerinin rekor seviyelerde uzadığı da öğrenildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü