IRENA: Temiz Enerji Maliyetlerindeki Düşüş Sürecek

24 Haziran 2021

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) "Yenilenebilir Güç Üretimi Maliyetleri 2020" raporuna göre, şebeke ölçeğinde güneş enerjisi santrallerinden üretilen elektriğin maliyeti, 2010-2020 döneminde %85 azaldı. Bu oran diğer temiz kaynak maliyetleri arasında en büyük oran olarak kayıtlara geçerken, temiz enerjide maliyetlerin düşmeye devam etmesi bekleniyor. Rapora göre, dünya genelinde işletmede olan 800 GW kapasiteli kömür santrallerinin aynı kapasiteli rüzgar ya da güneş projeleri ile yer değiştirmesi durumunda sistem maliyetinin her yıl 32 milyar dolar azalacağı tahmin ediliyor. Bunun gerçekleşmesi halinde hava kalitesinin artacağı, 800 GW temiz enerjiden üretilen enerjinin karbondioksit kaynaklı emisyonları 3 Gt azaltacağı hesaplanıyor.

Rapora göre, maliyet açısından en ucuz kömür santrallerinin bile yerini alan güneş ve rüzgar projelerinde, teknolojinin gelişmesi, ekonomik büyüklük, rekabetçi tedarik zincirinin oluşması ve yatırımcıların yeni teknolojilere uyum sağlama tecrübesi edinmesi maliyetlerin düşmesinin ana sebepleri oldu. Son 10 yılda seviyelendirilmiş enerji maliyetleri, şebeke ölçeğinde, güneş enerjisi santralleri için %85 azalırken, fotovoltaik teknolojisinin kullanılmadığı güneş enerji sistemlerinde %68, karasal rüzgar santrallerinde %56 ve deniz üstü rüzgar santrallerinde %48 geriledi. Aynı dönemde seviyelendirilmiş enerji maliyetleri, jeotermal enerjide %45, hidroelektrik santrallerde ise %18 artış gösterdi. Bu dönemde güneş ve rüzgar projelerinde büyük kapasiteli projelerin yanında küçük ve orta ölçekli santral kurulumları da gerçekleşti. Rapora göre, güneş ve rüzgar projelerindeki düşük maliyet eğiliminin bölgesel farklılıklara rağmen süreceği tahmin ediliyor.

Son olarak, 2020 yılında salgın nedeniyle ortaya çıkan ekonomik zorluklar tüm sektörleri olumsuz etkilerken yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasite kurulumunda rekorlar gerçekleşti. Rapora göre, 2000-2020 döneminde küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 754 GW’tan 2 bin 800 GW’a yükseldi. Geçen yıl sadece yenilenebilir enerjide 261 GW kapasite kurulumu gerçekleşirken, bu oran bir önceki yıla göre %50 artış olarak kayıtlara geçti. Yeni kurulu güç kapasite artışında bu büyüklükler, fosil kaynaklar ya da nükleer enerjide görülmezken, 2015'ten beri yenilenebilir enerji yeni kapasite ilavelerinin %49'unu oluşturuyor. Bu oran yıllar içindeki dinamiklere göre %53'lere çıkabiliyor.
 
Kaynak: Dünya
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü