Isıtma İstemini Karşılamak Üzere Çin'in Günlük Kömür Üretimi Kasım Ayında Rekor Düzeye Ulaştı

15 Aralık 2022

Çin'in günlük kömür üretimi, lojistik sorunların ve Pekin'in sıkı bir biçimde uygulamış olduğu Korona salgını kısıtlamalarının neden olduğu stok artışlarına karşılık, ülkedeki madencilerin yükselen ısıtma istemini karşılamak üzere çalışmalarını artırmasıyla Kasım ayında (2022) tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan (ÇUİB) Perşembe günü (15/12/2022) alınan verilere göre Çin geçen ay yaklaşık 390 milyon ton kömür üretti ki bu da günde 13,04 milyon ton kömür üretimine eşdeğer.

Sözkonusu üretim rakamı, Eylül ayındaki (2022) 12,89 milyon tonluk üretim rakamı olan bir önceki doruk noktasını bir adım öteye taşırken bir yıl önceki 12,36 milyon tonluk günlük üretim rakamının da üzerine çıktı.

ÇUİB’nin verilerine göre, Çin’in Ocak-Kasım (2022) dönemindeki kömür üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre %9,7 oranında artışla 4,09 milyar ton oldu.

Ülkede artan kömür üretimi, federal ülke yönetiminin enerji sunumunun kış boyunca sabit tutulması yolunda tekrarlanan çağrılarının ardından geldi. Kuzey Çin, dört ay sürecek ısıtma dönemine Kasım ortasında başlamışken ısıtma tesislerinin çoğu kömürle çalışmakta.

Ekim ayından bu yana Çin'deki başlıca kömür madenciliği bölgelerinde her gün yüzlerce Korona vakası bildirilmesi yetkililerin kömür yıkama tesislerini kapatmasına, madenlere çalışan kamyon sürücüleri için katı hareket kısıtlamaları getirmesine neden olmuşken aynı zamanda kömür madenlerinin stok oluşturmasına yol açmıştı, dolayısıyla rekor düzeydeki kömür üretimi bazı piyasa oyuncularını da şaşkınlığa uğrattı.

Ülkedeki birçok kömür madeni, Korona salgını riskini azaltmak ama aynı zamanda üretimi de sürdürmek amacıyla işçilerin izin almasını engellemek gibi "kapalı döngü yönetimi" (Kapalı Döngü Yönetimi: Virüs bulaşmasını önlemek amacıyla madenlerdeki işçilerin maden alanının dışına çıkmadan kapalı bir biçimde çalıştığı, uyuduğu, yaşadığı balon benzeri iş düzenine verilen addır. Ç.N.) olarak adlandırılan çalışma düzenini benimsedi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü