İslamabad Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı, Pakistan-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşmasında Büyük Fırsatlar Görüyor

19 Şubat 2020

İslamabad Ticaret ve Sanayi Odası BaşkanıMuhammed Ahmed Waheed, Pakistan ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (FTA) imzalanmasının her iki taraf arasındaki ticaret hacminin dengelenmesine yardımcı olacak büyük ticaret fırsatları içerdiğini belirtti.

İki ülke arasında imzalanacak STA’nın sonuçlanmasının ardından, mevcut ikili ticaret hacmi 800 milyon $ 'dan 5 milyar $' a yükselebilecek ve bu da ülkenin ticaret açığının azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Cumhurbaşkanı, STA'nın 9. tur müzakeresinin iki ülke arasında tamamlandığını ve 10 tur müzakereden önce her iki tarafın, Başbakan İmran Han'ın Ocak ayında Türkiye ziyareti sırasında Pakistan-Türkiye Stratejik Ekonomik Çerçevesini (SEF) resmileştirmeyi kabul ettiğini ifade etti.

Bir soruya cevaben, SEF aracılığıyla Pakistan'ın iki ülke arasındaki ikili ticareti artırmak için potansiyel Türk pazarlarına tarifesiz erişim sağlayacağını ve her iki tarafında nihai olarak ikili ticaret hacmini artırmak amacıyla kendi güçlü sektörlerini incelemek için bir “kapsam listesi” hazırlamayı kabul ettiğini bildirdi.

Pakistan Başbakanı, Türkiye'ye yapılan  ihracatın denim, PET, etanol, pamuk ipliği, kumaş ve pirinç, giysiler, deri, halılar, cerrahi aletler, spor malzemeleri ve kimyasalları içerdiğini söyledi.

Başbakan ayrıca, STA'nın sonuçlandırılmasından sonra Pakistan'ın Türkiye'de tarım ve ilaç sektörlerinde pazar alanı elde edeceğini söyledi. Başka bir soruya yanıt olarak, Pakistan'ın Türkiye'den yaptığı ithalatın suni tekstil, havlu, çelik yapı, plastik kimyasallar, işlenmiş süt ve peynir altı suyu olduğunu söyledi.

Kaynak: pakobserver web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü