İşleyen Demir Pas Tutmadı

20 Nisan 2021

Dünyada çelik talebindeki artış, çeliğin hammaddesi demir cevherinin ton fiyatını rekor seviyeye çıkardı. Sevkiyatlardaki aksamanın da etkisiyle Çin’de fiyatlar 178 doları aşarken, Brezilya’da yüksek kalite cevher 211 dolar gibi rekor yüksekliğe ulaştı.

Çin'de çevresel kısıtlamalara ilişkin endişelere rağmen çelik şirketlerinin yüksek kar marjları nedeniyle üretime devam etmeleriyle demir cevheri fiyatları 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye gelirken, son 1 yılda neredeyse 3’e katlandı.

Çin'deki gösterge demir cevheri vadeli işlemlerde büyük madencilerden gelen arzın düşmesi de etkili oldu. Mysteel danışmanlığından alınan verilere göre, Çin'in iki büyük demir cevheri tedarikçisi olan Avustralya ve Brezilya'dan yapılan sevkiyatlar önceki hafta 4.04 milyon ton düşüşle 24.04 milyon ton oldu.

Fiyatlar 10 yılın zirvesinde olsa da, bu seviyelerde ne kadar kalacağı üretimin ne zaman normale döneceğine göre şekillenecek. Yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Brezilya artan ihracatı ile piyasanın yılın ikinci yarısında fazla vereceğini tahmin ediyor. Bankanın analistleri yayınladıkları bilgilendirme notunda, fiyatların dördüncü çeyrekte ton başına 110 dolara ve 2022'de 100 doların altına düşmesini öngördüklerini belirttiler.

Yurt dışı pazarlardaki talep ve fiyatların toparlanmasının Çin çeliğini yeniden rekabetçi hale getirmesiyle Çin, bu yıl ihracat pazarındaki katılımını artırdı. Platts Analytics, ülkenin Ocak- Mart döneminde işlenmiş çelik ihracatının yıllık yüzde 24 artışla 17.682 milyon tona yükseldiğini tahmin ediyor.

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), bu yıl için küresel çelik talebi beklentisini, küresel ekonominin toparlanması nedeniyle yüzde 5,8 artırarak 1,87 milyar tona çıkardı. Birlik, 2021 için bundan önceki beklentisini yüzde 4,1 olarak belirlemişti. 2022 için küresel çelik talebinde beklentisi ise yüzde 2,7 artışla 1,92 milyar ton olarak öngörüldü.

Kaynak: Dünya
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü