İspanya’da E-Ticaretin Büyümesine AliExpress Katkı Sağlıyor

19 Şubat 2020

İspanya'da e-ticaret önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Bu büyümenin önümüzdeki üç yıl boyunca, Batı Avrupa'daki diğer ülkelerden daha hızlı olması bekleniyor. İspanya’nın böyle bir potansiyele sahip olmasındaki faktörlerden biri AliExpress. Alibaba Grup, İspanya’yı Batı Avrupa'daki büyümesinin başlangıç ​​noktası olarak görüyor.

İspanya'daki e-ticaretin bu yıl %12,5 oranında artarak 29 milyar avroyu aşması bekleniyor. Pazar araştırması şirketi eMarketer, İspanya'daki çevrimiçi perakende sektörü büyüklüğünün 2023 yılına kadar 37 milyar avronun üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Özellikle, İspanyol tüketiciler daha fazla fiyat bilincine sahip olduklarından ve bütçelerine uygun fiyatlar için giderek daha fazla çevrimiçi pazarlara baktıklarından Emarketer, AliExpress'in İspanya'ya yönelik son girişiminin bu büyümenin kilit unsuru olduğunu söylüyor.

Analist Peter Vahle, Alibaba Grup’un İspanya'yı Batı Avrupa'daki AliExpress pazarını büyütmek için sıçrama noktası olarak kullandığını söylüyor ve ekliyor: “AliExpress bir yıldan uzun süredir İspanya'da faaliyet gösteriyor, fakat bu yıl İspanya'ya ilgisini daha da belirginleştirdi. Avrupa'daki ilk fiziksel mağazası için İspanya'yı seçti ve ayrıca 2019 yılında AliExpress'in yeni uluslararası pazarlara erişimini sağlayacak yaklaşık 10.000 İspanyol perakendecisiyle ortaklık kurmayı planladığını duyurdu.

AliExpress gözünü İspanyol tüketicilere dikmiş gözüküyor fakat yalnız değil. İspanya'nın en büyük e-ticaret şirketi Amazon ile rekabet etmek zorunda. Her iki çevrimiçi pazar yerinde de kısa süre önce Marketplace Pulse tarafından da gösterildiği gibi, birçok Çinli satıcı bulunuyor. Marketplace Pulse’a göre Çinliler, Amazon İspanya'daki tüm aktif satıcıların %50'sinden fazlasını oluşturuyor.

AliExpress'in İspanya'ya nasıl yatırım yaptığını gösteren bir başka gelişme de Alibaba ile İspanya'nın en büyük perakendecilerinden El Corte Inglés arasındaki ortaklık. Bu mağazanın ürünleri AliExpress pazaryerine eklenirken, El Corte Inglés de Çin platformunun müşterilerine tıkla ve al hizmeti sunuyor.

Kaynak: ecommercenews web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü