İspanya’da Sanayi Üretimi Temmuz Ayında %9 Arttı

11 Eylül 2020

11 Eylül 2020 Cuma günü açıklanan resmi verilere göre İspanya’da sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %9 oranında arttı. Mayıs ayı ile kıyaslandığında ‘V’ şeklinde dik bir iyileşme eğrisi gözlemlenmekle birlikte, üretim miktarlarının halen geçen senenin çok altında olduğu belirtildi.

Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan verilere göre, sanayi üretiminin takvim etkisinden arındırılmış halde ve de yıllık bazda hesaplandığında ise, %6.4 oranında azaldığı görüldü. Haziran ayındaki yıllık düşüş ise %14.3 olarak açıklanmıştı.

Araştırmada krizden en ağır etkilenen sektörün deri ve ayakkabı imalatı sektörü olduğu ve bu alandaki üretimin yıllık bazda %31.4 oranında azaldığı kaydedildi. Öte yandan madencilik sektöründeki üretimin %10.2, ilaç sektöründeki üretimin ise %9 oranlarında arttığı belirtildi.

İspanya virüs salgınından en ağır etkilenen ülkelerden birisi olmuş, Avrupa’daki en sert karantina tedbirleri burada yürürlüğe koyularak fabrikaların neredeyse tamamına yakınında üretim durmuş ve sanayi üretimi de %34.1 oranında azalmıştı.

Nisan ayından bu yana kaybedilen üretim kapasitesinin önemli bir kısmı yeniden kazanılmış olmakla birlikte, geçen hafta yayınlanan bir PMI endeksine göre iyileşme sürecinin Ağustos ayında duraksamaya girdiği gözlemlenmişti.

Salgından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden birisi olan İspanya’da ekonomi, Nisan ile Haziran ayları arasındaki dönemde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %18.5 küçülmüştü.

İspanya’da bundan sonra yaşanacak olan iyileşme süreçlerinin etkilerinin her ekonomik sektöre farklı farklı oranlarda yansıması beklenirken, ülke için hayati öneme sahip olan turizm sektöründe yakın vadede hızlı bir canlanma gerçekleşmesinin pek olası olmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü