İspanya’da Temmuz Ayında Fabrika Faaliyetlerinde Ve Otomobil Satışlarında Artış Kaydedildi

04 Ağustos 2020

IHS Markit tarafından İspanya için yapılan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) çalışmasına ilişkin sonuçlar 3 Ağustos 2020 tarihinde açıklandı. Geçtiğimiz Haziran ayından itibaren koronavirüs tedbirlerinin hükümet tarafından gevşetilmesi ile birlikte ekonomik faaliyetlerin ve fabrika üretimlerinin artmaya başladığı bildirilen açıklamada, imalat sanayi PMI endeksinin Temmuz ayında 53.5 puana yükseldiği bildirildi. İmalat sektörü PMI endeksi geçtiğimiz Haziran ayında 49.0 olarak gerçekleşmiş, Nisan ayında ise 30.8 puan ile son yılların en düşük seviyesine gerilemişti.

Ekonomiye ilişkin bir diğer olumlu gösterge de yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %1.1 oranında yükselmesi oldu. Otomobil Üreticileri Birliği Anfac tarafından yapılan açıklamada, teşvikli ve hükümet destekli kredi planlarının satışların artmasına büyük katkı sağladığı belirtildi.

İspanya’da salgın nedeniyle uygulamaya koyulan kısıtlamalar vaka sayılarının azalmasına bağlı olarak 21 Haziran’dan itibaren gevşetilmeye başlanmış ve fabrikalardaki üretim hatları kısmen de olsa tekrar faaliyete geçmişti. Ancak araştırma sonuçlarına göre fabrikaların tam kapasiteye tekrar ulaşmalarının uzun bir zaman alabileceği değerlendirmesine de yer verilmesi dikkat çekti.

Haziran ayında 4.2 milyar dolarlık bir yardım paketinin devreye sokulduğu İspanya’da, vatandaşların özellikle yeni otomobil alımlarına yönlendirilmesi için kapsamlı kredi ve teşvik paketlerinin devreye sokulduğu belirtildi.
IHS Markit ekonomi direktörlerinden Paul Smith, basına yaptığı açıklamada, fabrika faaliyetlerinin ağırlıklı kısmının eskiden kalma ve gecikmiş siparişlerden oluştuğunu ve salgının yarattığı işsizlik sorunun halen devam ettiğini belirterek, ekonominin salgın öncesindeki performansına geri dönebilmesi için çok uzun sürelere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Avrupa’da salgının etkilerini en ağır şekilde yaşayan ülkelerden birisi olan İspanya’da, ekonomi yılın ikinci çeyreğinde %18.5 oranında daralmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü