İsveçli Bilim İnsanları Pamuğu Şekere Dönüştürdü
11 Mart 2021İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi’nde görevli bilim insanları geri dönüşüm yolunda çok büyük bir adım atarak pamuğu şekere dönüştürmeyi başardılar. Şekere dönüştürülecek bu pamuk daha sonra spandex, naylon ya da etanol olarak kullanılabilecek.
Her yıl dünyada yaklaşık 100 milyon ton tekstil artığı pamuğun ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Bu atıkların bir kısmı ısıtma tesislerinde değerlendirilirken birçoğunun işe doğaya terkedildiği bilinmektedir.
Projenin mimarlarından Edvin Ruuth, kısmen yenilenebilir olduğu düşünülen pamuğun bir kısmının lifleri yeterli uzunlukta olana kadar tekrar kullanılabileceğini ancak, eninde sonunda liflerin tekrar kullanılamayacak kadar kısalacağı için atık haline geleceğini söyledi. Ruuth, ellerinde mikro organizmaların ve enzimlerin birlikte biyo kütlenin nasıl daha küçük moleküllere ayırabildiklerine dair bilgi olduğunu ve bunların hemen hemen tüm biyolojik atıklar üzerinde uygulanabileceğini belirtti.
Ancak yapılan bu araştırmada, pamuk liflerinin daha küçük parçalara ayrılmasında bu sefer mikro organizmalar ya da enzimler kullanılmamıştır. Daha önce kullanılmayan bu yöntemle kumaş parçaları sülfürik asit içerisinde doğru sıcaklıkta işleme tabi tutularak temiz, koyu bir şeker solüsyonu elde edilmesi başarılmıştır.
Pamuğun geri dönüştürülmesinin önündeki en büyük engellerden biri, oldukça kristal yapısı ve kumaş parçalarını üzerindeki çeşitli koruma kimyasalları ve boyalar olmaktaydı. Ancak bu yeni yöntemle bilim insanları, tüm bu zorlukların üstesinden gelmeyi başararak tekstil geri dönüşümü konusunda çığır açabilecek bir çalışmaya imza atmış oldular.
Kaynak: Fibre2Fashion
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü