İtalya, Cezayir'den Doğal Gaz Edinimini Artırmayı Düşünüyor

03 Mart 2022

Reuters Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Ukrayna krizinin ardından İtalya, gaz dışalımı konusunda Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak amacıyla Cezayir'den doğal gaz alımını artırmayı düşünüyor.

Haber ajansı, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun Cezayirli mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından İtalyan RAI devlet televizyonuna yaptığı açıklamasında, "Cezayir, İtalya'nın gaz edinmesinde destek olacak, ortaklığımız hem kısa dönemde hem de orta ile uzun dönemde güçlenecek.” dediğini aktardı.

Cezayir şu anda yaklaşık 60 milyon metreküp doğal gazı, günlük kapasitesi 110 metreküpün üzerinde olan Transmed boru hattı aracılığıyla İtalya'ya taşıyor.

İtalya'nın son hamlesi, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların piyasadaki gaz akışını kesme tehdidi oluşturması ve bunun sonucunda fiyat artışları, gaz kıtlığı ve elektrik kesintileri yaşanması üzerine geldi.

Bu arada Reuters'in bildirdiğine göre Polonya ile Litvanya da Rusya'dan doğal gaz sağlama konusundaki endişeleri nedeniyle GIPL adlı yeni doğal gaz boru hattını (Gas Interconnection Poland-Lithuania-GIPL-Polonya-Litvanya gaz boru hattı, Litvanya ile Polonya arasında uluslararası gaz bağlantısı projesidir. Projenin yapımına 2020 yılında başlanmıştır. Ç.N.) planlanandan önce açmayı hedefliyor.

1 Mayıs 2022'de hizmete girmesi planlanan GIPL boru hattı, Polonya’nın gaz şebekesini Litvanya'nın LNG terminaline ulaşan bir rota ile birbirine bağlayacak.

Her iki yöne doğru yılda yaklaşık 2,4 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesiyle GIPL'nin Polonya'nın LNG dışalımını artırmasında yardımcı olması bekleniyor.

Başlangıçta içinde bulunduğumuz yılda devreye alınması planlanan projenin, Polonya'nın Baltık ülkelerine doğal gaz taşımasına da olanak sağlaması beklenmekte.

Rusya’nın Gazprom firması, Polonya'nın 20 milyar metreküpü bulan doğalgaz gereksiniminin %50'sini karşılamakta. Ancak, içinde bulunduğumuz yılın sonunda uzun dönemli satış sözleşmesi sona erecek ve Polonya'nın sözleşmeyi yenileme planı ise yok.

Ayrıca Kanada, Rusya'dan ham petrol dışalımına yasak getirmeyi planlıyor.

Her ne kadar Kanada 2019 yılından günümüze kadar Rusya’dan herhangi bir petrol dışalımı gerçekleştirmemiş olsa da Kanada’nın Enerji Düzenleme Kurumu’na göre yeni yasak ileriye dönük olarak geçerli olacak.

Kanada Ülke Yönetimi ayrıca, yeni yasağa eklenebilecek diğer petrol ürünlerini de değerlendiriyor.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü