İtalya Ve Fransa’da Şubat Ayı Sanayi Üretimleri Artış Gösterdi

10 Nisan 2019

İtalya’da sanayi üretimi ekonomistlerin beklentilerin aksine Şubat ayında da artmaya devam etti. Yaşanan bu sürpriz trend, geçtiğimiz sene boyunca İtalyan ekonomisini baskı altında tutan daralma sürecinin belki de sonuna gelinmiş olabileceğine dair iyimser bir hava yarattı.
İtalya İstatistik Enstitüsü’nün bugün (10 Nisan 2019) açıkladığı verilere göre, sanayi üretiminde Ocak ayında %1,9 olarak gerçekleşen artış, Şubat sonunda da %0,9 olarak gerçekleşerek, olumlu seyrini sürdürdü. Bloomberg ekonomistleri ise, 17 ayrı tahminin ortalamasını alarak, üretimde %0,8 oranında bir düşüş tahmin etmişlerdi.
Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi konumunda olan İtalya, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren teknik resesyona girmiş, ülkede üretim ve piyasa güven endekslerinde büyük düşüşler yaşanmıştı.
İstatistik Enstitüsü’nün Mart ayı öncü göstergeleri de yaşanan iyileşme sürecinin devamına işaret etmekle birlikte, büyüme oranının ani bir sıçrama yapması beklenmiyor. İtalyan Hükümeti’nin dünkü kabine toplantısının sonunda açıklanan ekonomik bakış raporunda ise, bu yılsonu itibarıyla üretim artışının %0,2 oranında gerçekleşeceği öngörüldü.
İş gününe uyarlanmış takvim esaslı bir kıyaslama yapıldığında ise, İtalya’nın Şubat ayı sanayi üretiminin bir önceki yıl aynı aya göre %0,9 artış gösterdiği anlaşıldı.
Bugün ayrıca Fransız yetkili makamlarınca açıklanan istatistiki verilerde de, Fransa’da sanayi üretiminin Şubat ayında %0,4 oranında bir artış kaydettiği belirtildi. Ekonomistlerin beklentileri ise %0,5 oranında bir düşüş yaşanacağı yönündeydi.

Kaynak: Bloomberg web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü