İtalya’da Haziran Ayı Sanayi Üretiminde %8.2 Artış Kaydedildi

06 Ağustos 2020

İtalyan İstatistik Ajansı ISTAT tarafından 6 Ağustos Perşembe günü yayınlanan verilerde Haziran ayında sanayi üretiminin beklenenin üzerinde bir seviyede %8.2 oranında artış kaydettiği bildirildi.

İtalya’da fabrikalar Mayıs ayında kısmen açılmaya başlamış ve üretim miktarlarında bir önceki aya göre ciddi oranda artışlar kaydedilmişti. Reuters tarafından on dokuz kişilik bir ekonomistler grubu arasında yapılan ankette ise Haziran ayında İtalya’da sanayi üretiminin artış oranı ortalama %5.1 olarak tahmin edilmişti.

İtalya’da geçtiğimiz Nisan ayında salgın nedeniyle yasaklar başlamış ve akabinde fabrikaların kapanması ile birlikte üretim %20.5 oranında sert bir düşüş sergilemişti. Ardından Mayıs ayında karantina tedbirlerinin gevşetilmesi ile birlikte fabrikalar tekrar kısmen üretime başlamış ve ay içerisinde sanayi üretiminde %41.6’lık bir sıçrama yaşanmıştı.

Öte yandan Haziran ayı üretim miktarları, işgünü takvimine uyarlanmış şekilde bir yıllık dönemde hesaplandığında ise bir önceki yıla göre %13.7 oranında azaldığı gözlemlendi. Açıklanan diğer verilere göre ise tüketici malları, yatırım malları, ara malları ve enerji ürünlerinin üretimlerinin tamamında tek haneli artışlar kaydedildi.

ISTAT’ın geçen hafta yayınladığı verilerde ise İtalya’da gayri safi yurt içi hasılanın yılın ikinci çeyreğinde %12.4 oranında küçüldüğü açıklanmıştı.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü