İtalya’da Otomobil Satışları Ağustos Ayında Yıllık Bazda %0.43 Azaldı

02 Eylül 2020

İtalya’da yeni otomobil satışlarının Ağustos ayında bir önceki aya göre %0.43 oranında azaldığı bildirildi. Otomobil Sanayicileri Birliği ANFIA ise hükûmet tarafından uygulamaya koyulan teşvik ve destek paketlerinin zor durumda olan sektörü iyileştirme yönündeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını açıkladı.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından 1 Eylül 2020 tarihinde açıklanan verilere göre İtalya’da Ağustos ayında yeni otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %0.43 azalarak 88,801 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz aylık dönemi baz alındığında ise satışların %38.9 oranında azalarak 809,655 adette kaldığı bildirildi.

ANFIA tarafından yapılan sektörel durum açıklamasında, Mart ile Temmuz ayları arasındaki beş aylık dönemde otomobil satışlarında çift haneli düşüşlerin yaşanmasının ardından, otomobil piyasasının Ağustos ayında ilk kez stabil bir görüntü vermeye başladığı belirtildi.

Hükûmetin sektöre verdiği desteğin artmasından memnuniyet duyulduğu belirtilen açıklamada, AB İyileştirme Fonu tarafından finanse edilmesi planlanan yeni destek paketleri konusunda yetkililerle işbirliği yapmaya hazır oldukları beyan edildi.

Koronavirüs krizinden etkilenen ana sektörlere destek vermek amacıyla tahsis edilen teşvik fonu içerisinden en büyük paylardan birinin otomotiv sektörüne tahsis edildiği belirtiliyor.
Sektöre düşen yardım payının büyük bölümünün klasik motorlu üst sınıf, ayrıca da elektrikli ve hibrit araçların satışlarını desteklemekte kullanılacağı ve böylece sektör genelinde birikmiş olan stokların makul sürede eritilmesinin planlandığı belirtildi.

Bakanlığın yayınladığı veriler üzerinden Reuters tarafından yapılan hesaplamaya göre, ülkenin en büyük otomobil üreticisi olan Fiat Chrysler’in satışları Ağustos ayında bir önceki yıla göre %2.65 azaldı. Şirketin Temmuz ayında %22.75 olan pazar payı da Ağustos ayında %22.84 oldu.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü