İtalya’nın Sanayi Üretimi Ekim Ayında Beklentilerin Üzerinde Bir Düşüş Kaydetti

14 Aralık 2022

İtalyan İstatistik Bürosu (ISTAT) tarafından 13 Aralık Salı günü açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Ekim ayında beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydetti. Eylül ayında da bir önceki aya göre düşüş gösteren sanayi üretimi verileri, ekonomik durgunluk endişelerinin artmasına neden oldu.

Açıklanan verilere göre, Avro Bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya’da, sanayi üretimi Ekim ayında bir önceki aya kıyasla %1,0 oranında azaldı.
Reuters Ajansı’nın bu konuda daha önce ekonomistler arasında yaptığı ankette sanayi üretiminin %0,4 oranında azalacağı öngörülmüştü.

İtalya’da sanayi üretimi Eylül ayında da %1,7 oranında düşüş kaydetmişti.

ISTAT’ın yaptığı açıklamaya göre, sanayi üretimi çalışma günü takvimine ayarlanmış şekilde hesap edildiğinde Ekim ayındaki düşüşün %1,6 olduğu ve Mayıs-Haziran dönemi ile kıyaslandığında, Ağustos-Ekim ayları arasındaki dönemin %0,3’lük bir üretim artışı ile kapandığı belirtildi.

Sanayi üretimine kalemler bazında bakıldığında, tüketim malları, ara mallar ve enerji ürünlerinin üretiminin Ekim ayında azaldığı, buna karşın yatırım malları üretiminde ise artış kaydedildiği bildirildi.

İtalya’nın GSYİH’sı ise, iç pazar talebinin güçlü duruşu nedeniyle üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,5 artış gösterdi fakat buna rağmen İtalyan Hazine Bakanlığı yılın son çeyreğinde ve hatta önümüzdeki yıl içerisinde de GSYİH’nin ciddi oranda daralacağını öngörüyor.

Hükümet tarafından bu konuda yakın zaman önce yapılan bir açıklamada, yıl sonu itibarı ile ekonomik büyümenin %3,7 olarak gerçekleşeceği, 2023 yıl sonu büyüme oranının ise %0,6’da kalmasının beklendiği ifade edilmişti.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü