İyi Hava Koşulları Nedeniyle Avrupa’nın Enerji Dağılımında Kömürün Kullanımı Geriliyor

12 Haziran 2023

İçinde bulunduğumuz aydaki elverişli hava koşullarının sonucu olarak Avrupa kıtası sınırlı enerji talebi yolunda ilerlerken elverişli hava koşulları aynı zamanda bölgenin elektrik üretmek amacıyla kömür yakma gereksinimini azaltıyor.

BloombergNEF analizcisi Andreas Gandolfo 05/06/2023 tarihinde yayınlanan notunda, Akdeniz ülkelerinde havaların normalden daha serin geçmesinin beklendiğini, söz konusu beklentinin ise olasılıkla klima kullanımı gereksinimini azaltarak piyasalar için "kolay bir Haziran" olmasını sağlayacağını ifade etti.

Bölge genelinde daha düşük enerji talebi, enerji gereksinimlerinin karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının ağırlığını artırabilirken kömür gibi daha pahalı yakıtlara olan bağımlılığı azaltabilir. Almanya kirli yakıt olan kömürü daha şimdiden yılın bu zamanındaki mevsimsel ortalama tüketim düzeyinin yaklaşık yarısı oranında yakıyor. Avrupa'daki güneş panelleri 2023 yılı Mayıs ayında kömür yakılarak üretilen elektrikten ilk kez daha fazla elektrik üretti.

S&P kredi derecelendirme kuruluşunda emtia konusunda küresel ölçekte öngörülerden sorumlu analizci Sabrina Kernbichler, daha ileri nesil düşük karbonlu kaynakların yanı sıra bazı bölgelerde kömüre olan talebin azalmasının “elektrik üretiminde fosil yakıt kullanılan alanı daraltmaya” yardımcı olduğu yorumunda bulundu. Kernbichler ayrıca, süregelen bu eğilimin Haziran ayında enerji fiyatlarının geriletilmesine yardımcı olacağı yorumunu da ekledi.

Günümüz itibariyle enerji piyasası hava koşullarına yüksek oranda tepki verir durumda olup, yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan üretimin payı yükseldikçe ve kısa dönem aralığında daha fazla enerji üretim sözleşmesi alınıp satıldıkça yüksek oranda tepki verme durumunun daha da artması bekleniyor.

Güneşli ve rüzgârlı hava, doğal gaz fiyatı MWh başına 20 Avronun çok az üzerinde seyreden Avrupa'da doğal gaza olan talebi daha da azaltabilir. Spot fiyatlar ölçü alındığında Avrupa'nın en büyük elektrik piyasası olan Almanya'da günümüzde doğal gaz ya da kömür yakarak elektrik üretmek kârlı değildir.

Daha genel olarak ise, Suudi Arabistan'ın ham petrol üretiminde ek kesintiye gideceğini açıklaması ile gaz fiyatlarındaki sıçramanın etkisiyle Avrupa kıtasındaki enerji fiyatları 05/06/2023 tarihinde yükseldi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü