İzlanda ile Portekiz, Jeotermal, Yenilenebilir Enerjiler Konusunda İşbirliği Mutabakat Zaptı İmzaladı

18 Mayıs 2023

Portekiz Enerji Ajansı ADENE ile İzlanda Ulusal Enerji Kurumu Orkustofnun, jeotermal enerji başta olmak üzere yenilenebilir enerji alanında iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine vurgu yapan mutabakat zaptını imzaladılar. Portekiz Başbakanı António Costa, İzlanda'ya yaptığı ilk ziyaret kapsamında mutabakat zaptının imzalanmasına başkanlık etti.

İki ülkenin Hükümet Başkanları António Costa ile Katrin Jakobsdottir, Portekiz ile İzlanda'nın iklim değişikliğiyle stratejik düzeyde mücadele ve okyanusları korumak gibi gelecekteki zorluklar açısından ortak değerleri paylaştığını belirttiler.

“Yenilenebilir enerji açısından ilişkilerimizi geliştirmek için burada fırsatlarımız var. İzlanda'nın jeotermal sektöründeki ve endüstriyel kullanım amaçlı karbon yakalama konusundaki deneyiminden bir şeyler öğrenmeyi umuyoruz.” açıklamasını yapan António Costa, her iki ülkenin de “okyanus ülkeleri kümelenmeleri konusunda ilerleyebileceğini” sözlerine ekledi.

ADENE Başkanı Nelson Lage, İzlanda Ulusal Enerji Kurumu Orkustofnun ile Mutabakat Zaptı imzalanmasının "jeotermal enerji kullanımında lider ülke durumunda olan İzlanda ile ilişkileri derinleştirmeye ve yenilenebilir enerji toplulukları ile enerji depolama sistemleri de içerisinde olmak üzere enerji işletim modellerinde bilgi birikimi ile yeni kavramların, çözümlerin ve modellerin paylaşılmasına olanak sağlayacağını" vurguladı.

İşletilir durumdaki birkaç jeotermal tesisiyle İzlanda, Portekiz'in, özellikle Pico Vermelho jeotermal enerji santralinin kapasitesini artırma planlarının devam ettiği Azorlar bölgesinde izlemek isteyeceği birkaç ülke örneği arasında yer alıyor.

Gerek Portekiz ve gerek İzlanda’nın genel enerji dönüşümü ve iklim girişimlerinin desteklenmesi konusunda uluslararası forumlar ile anlaşmalarda yer alıyor olmaları nedeniyle iki ülkenin enerji kurumları arasında imzalanan mutabakat zaptı yalnızca jeotermal enerji ile sınırlı değil.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü