Japon Otomobil Firmalarının Ocak Ayındaki Toplam Üretimleri %4,51 Oranında Azaldı

25 Şubat 2021

Yonga tedarik sorunu nedeniyle, aralarında Honda Motor’un da bulunduğu Japon otomobil firmalarının üretimlerinin Ocak ayında küresel çapta bir önceki yıla kıyasla %4,51 azaldığı bildirildi.

25 Şubat Perşembe günü yayınlanan firma verileri esas alınarak Reuters Ajansı tarafından yapılan hesaplamalara göre, Aralarında Toyota ve Nissan’ın da bulunduğu yedi Japon otomobil firmasının geçen ayki toplam üretim miktarı 2.12 milyon adet oldu.

Küresel otomobil sanayisi geçtiğimiz yılın sonlarından itibaren çok yönlü nedenleri olan geniş çaplı bir yonga tedarik sorunu ile karşı karşıya kalmış bulunuyor. Virüs salgını ve Amerika ile Çin arasındaki mevcut ticaret savaşlarının bu sorunu daha da derinleştirdiği belirtiliyor.

Ağırlıklı olarak yarı iletken malzemelerin tedarik sıkıntısı nedeniyle, geçtiğimiz Ocak ayında Honda’nın küresel üretim miktarının bir önceki yıla kıyasla %8,8, Subaru’nun ise %29,2 oranlarında azaldığı bildirildi.

Japonya’nın ikinci ve üçüncü büyük otomobil üreticisi konumunda bulunan Honda ve Nissan firmaları tarafından yapılan açıklamada ise, içinde bulunduğumuz yılın bütçe dönemi içerisinde Şubat ayında her iki firmanın toplam satış miktarının yaklaşık 250 bin adet azalacağını öngördüklerini belirttiler.

Suzuki, Mazda ve Mitsubishi firmaları da yaptıkları açıklamalarda, Ocak ayında küresel çapta üretim miktarlarının azaldığını bildirdiler. Fakat bu üç firma, yonga tedarik sıkıntısının üretim üzerindeki olumsuz etkisini henüz hissetmediklerini belirttiler.

Şubat ayının başında yaptığı bir açıklamada, dört aylık yonga stokunun bulunduğunu belirten Toyota firmasının ise, küresel üretiminde %1,9 oranında bir artış kaydedildiği ve böylece firmanın arka arkaya beşinci ayı da artışla kapattığı bildirildi.

Japonya’nın yedi büyük otomobil firmasının geçtiğimiz ay sonu itibarıyla gerçekleşen satışlarının ise %0,98 oranında azalarak, toplamda 2.06 milyon adette kaldığı öğrenildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü