Japon Otomobil Üreticileri Tayland'a 5 Yıl İçinde 4,3 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

26 Aralık 2023

Tayland Hükümet Sözcüsü Chai Wacharoke yaptığı açıklamada, önde gelen Japon otomobil üreticilerinin önümüzdeki beş yıl içinde Tayland’a yaklaşık 4,34 milyar dolar (150 milyar baht) yatırım yapacağını ve Japon otomobil üreticilerinin yatırımlarının Hükümet’in elektrikli araçlara geçiş politikasını destekleyeceğini söyledi.

Chai Wacharoke, Toyota ve Honda’nın her birinin yaklaşık 50 milyar baht, Isuzu’nun 30 milyar baht ve Mitsubishi’nin 20 milyar baht yatırım yapacağını söyledi ve bunun elektrikli kamyonet üretimini de içereceğini ekledi.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin geçen hafta Japonya’ya yaptığı ziyareti tamamladı. Tayland, Güneydoğu Asya’nın ikinci büyük ekonomisi, bölgedeki en büyük otomobil üreticisi ve ihracatçısı. Japon üreticiler uzun zamandır Tayland otomotiv sektörüne hâkim durumda, ancak Çinli elektrikli araç üreticileri son zamanlarda ülkeye büyük yatırımlar yapmakta.
2030 yılına kadar yıllık 2,5 milyon araç üretiminin yaklaşık üçte birini elektrikli araçlara dönüştürmeyi hedefleyen Tayland, daha fazla yatırımı ve elektrikli araç üretimine geçişi desteklemek için çeşitli teşvikler hazırlıyor.

Tayland’ın uygulamaya koyduğu vergi kesintileri ve sübvansiyonlar, ülkeye 1,44 milyar dolarlık yeni tesis yatırımı yapmayı taahhüt eden BYD ve Great Wall Motor da dahil olmak üzere, halihazırda çok sayıda Çinli otomobil üreticisinin ilgisini çekmiş durumda.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü