Japon Otomotiv Firmalarının Satışları Ağustos Ayı Sonunda Yıllık Bazda %14 Azaldı

29 Eylül 2020

Japon otomotiv firmalarının araç satışları Ağustos ayında küresel çapta %14 oranında azaldı. Arka arkaya altıncı ayı da kayıpla kapatan Japon otomotiv sektörünün salgın sürecinde fabrikaların ve bayilerin tekrar açılmasına rağmen halen piyasa talebinin canlanmaması sorunu ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Japon firmaları tarafından 29 Eylül 2020 Salı günü yayınlanan verilerden Reuters Ajansının elde ettiği bilgilere göre, aralarında Toyota ve Nissan’ın da bulunduğu yedi büyük otomotiv firması Ağustos ayında toplam 1.97 milyon adet motorlu taşıt satışı gerçekleştirdiler.

Veriler incelendiğinde, Nisan ayında %50 ile başlayan aylık bazlı düşüş seyrinin devam etmekle birlikte yavaşlama eğilimine girdiği görülürken, firmalardan sadece Suzuki’nin Ağustos ayını %2.2’lik bir artışla kapattığı bildirildi.

Yedi firmanın küresel çaptaki toplam motorlu araç üretim miktarının da yıllık bazda %14 azalarak Ağustos sonu itibarıyla 1.84 milyon adette kaldığı öğrenildi. Temmuz ayı sonundaki yıllık üretim düşüşü ise daha önce %14.4 olarak açıklanmıştı.

Koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayından bu yana dünyanın bir çok ülkesinde otomobil bayileri ve galeriler uzunca bir süre kapalı kaldılar. O tarihten bu yana otomobillere olan talepte küresel çapta belirgin bir zayıflama yaşanıyor. Bazı ülkelerde ise bu günlerde salgında bir ikinci dalga beklentisi ile birlikte daha da sıkı tedbirlerin yürürlüğe koyulma olasılığı konuşuluyor.

Otomotiv sektörünü takip eden uzmanlar, motorlu araç talebinin salgın öncesindeki normal seviyelere geri dönmesi için gerekli olan iyileşme sürecinin beş yıla kadar yayılabileceğini dile getiriyorlar.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü