Japonya, Çip Endüstrisini Desteklemek İçin Ek Bütçeyle 13 Milyar Dolar Harcayacak

10 Kasım 2023

Japon Hükümeti, çip endüstrisini desteklemek için yaklaşık olarak 2 trilyon yen (13 milyar dolar) ayıracak. Bu hamle, Japonya’nın kritik çip sektöründe geçmişte sahip olduğu gücünü geri kazanma çabalarının en sonuncusu olarak görülüyor.

Son yıllarda çip üretimdeki rekabet üstünlüğünü kaybetmekle birlikte, çip üretiminde kullanılan araçlar ve malzemelerin önde gelen tedarikçilerinden biri olmaya devam eden Japonya, ülkede üretim kapasitesi oluşturmak amacıyla çip üreticilerini sübvanse etmeye başladı.

Bu mali yıl için ek bütçe aracılığıyla tahsis edilecek olan fonların bir kısmının, Hokkaido’da yeni nesil çipler üretmeyi amaçlayan Tayvanlı çip üreticisi TSMC ve çip üretim ortak girişimi Rapidus’u desteklemek için kullanılması bekleniyor.

Japon Hükümeti tarafından onaylanan çip endüstrisi tahsisi, Başbakan Fumio Kishida’nın, 2023/24 ek bütçesinde vaat ettiği 13,1 trilyon yen harcamanın bir parçası olarak görülüyor.

Bu harcamayı finanse etmek için Japonya’nın, yaklaşık 9 trilyon yen (59,8 milyar dolar) tutarında tahvil/bono ihraç etmeye hazırlandığı, bunun ise ülkenin artan borçluluğu konusunda bazı çevrelerde endişe yarattığı belirtiliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü