Japonya Hidrojen Enerjisi Projelerine Hız Veriyor

18 Mayıs 2021

Japon hükümet yetkilileri tarafından 18 Mayıs Salı günü yapılan açıklamada, çevre fonundan 3,4 milyar dolarlık bir tutarın iki ayrı hidrojen yakıt projesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme süreçlerinin hızlandırılması için tahsis edileceği bildirildi.

Hali hazırda yıllık iki milyon ton hidrojen talebi olan Japonya, geçtiğimiz Aralık ayında ülkedeki yıllık hidrojen talebini 2030 yılında üç milyon tona, 2050 yılında ise yirmi milyon tona çıkarmayı amaçlayan iddialı bir hedef ortaya koymuştu.

Japonya sanayi bakanlığı, Yeni Enerjiler Ve Sanayi Teknoloji Geliştirme Dairesi’nin (NEDO) , söz konusu iki hidrojen projesi için Salı günü başvuru tekliflerini toplamaya başladığını bildirdi.

Projelerden ilkinin yaklaşık 300 milyar yen tutarında olacağı ve hidrojen için büyük ölçekli bir tedarik zincirinin oluşturulmasının yanı sıra, ürüne olan iç talebin arttırılması yönünde de çalışmalar yapılmasını içerdiği belirtildi.70 milyar yen tutarındaki ikinci proje ise, büyük ölçekli fakat maliyet etkin bir hidrojen üretim tesisinin kurulmasını amaçlıyor. Planlanan tesisin yenilebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanılarak suyun elektrolizi yöntemiyle hidrojen elde edilmesine olanak sağlayacağı belirtildi.

Yaklaşık 2 trilyon yen tutarında bir nakde sahip olan bu çevre fonundan karşılanmak üzere on altı adet daha proje bulunduğu da sanayi bakanlığı tarafından verilen bilgiler arasında yer aldı.

Uzunca bir süredir roket yakıtı olarak kullanılmakta olan hidrojen, bugüne kadar çoğunlukla doğal gaz ya da kömür kullanılarak elde edildi. Ağırlıklı olarak petrol rafineri işlemlerinde ve gübre için gerekli amonyak üretiminde kullanılan hidrojenin önümüzdeki yıllarda kullanım alanının çok daha genişlemesi ve özellikle taşımacılık, inşaat ve enerji üretimi alanlarındaki uygulamaların çoğalması öngörülüyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü