Japonya, Petrol Rezervlerini Serbest Bırakma Konusunda İstekli

25 Şubat 2022

Japonya ülke yönetimi yetkilileri, petrol rezervlerini serbest bırakma konusunda diğer ülkelere katılmaya istekli olduklarını dile getirdiler.

Sözkonusu uygulama, Rusya ordusunun Ukrayna’ya girmesinin ardından ham petrol fiyatları yükselmeye devam ederken, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) yeterli sunumu sağlamak amacıyla ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulunması durumunda gerçekleşecek.

New York WTI ham petrol vadeli işlemler piyasasında petrolün fiyatı Perşembe günü (24/02/2022) yedi yıl yedi aylık bir aradan sonra ilk kez kısa bir süre için varil başına 100 ABD Doları’nı aştı.

Aynı gün Japonya Dışişleri Bakanlığı, enerji piyasasını istikrara kavuşturma planlarını açıkladı. Ancak Japon yetkililer, UEA'nın henüz rezerv petrolün serbest bırakılmasını istem etmediğini belirtirken Japonya'nın da herhangi bir teklifte bulunmadığını eklediler.

Ajansın görevi enerji güvenliğini sağlamak ki bu da üye devletlerin petrol stoklarını korumalarını gerektirmekte. Silahlı çatışma ya da doğal bir felaketin küresel düzeyde ham petrol kıtlığı olasılığını artırması durumu ise ekstra stoklanmış olan petrolün serbest bırakılması çabalarına yol açacaktır.

UEA, kilit konumdaki enerji güvenliğini sağlama görevini geçmişte üç kez yerine getirmişti. Bunlardan biri petrol üreticisi bir ülke olan Libya’da 2011 yılında yaşanmış olan kriz sırasındaydı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü