Japonya Sıvı Hidrojenin Ticari Kullanımı Amacıyla 2030 Yılına Kadar Tedarik Zinciri Altyapısını Tamamlamayı Hedefliyor

15 Ekim 2020

Japonya Sanayi Bakanı Hiroshi Kajiyama Çarşamba akşamı katıldığı hidrojen konulu bir konferansta, karbon emisyonu ile mücadele kapsamında hidrojen yakıta önem verdiklerini ve 2030 yılına kadar Japonya’da ticari amaçlı hidrojen yakıtının kullanımı için tedarik zincirleri oluşturmayı planladıklarını açıkladı.

Kajiyama yaptığı açıklamanın devamında, sıvı hidrojen yakıtın gemilerle taşınabilmesi için geniş ölçekli bir nakliyat sistemi ve bunu olası kılacak teknolojilerin geliştirilmesi projesine 2030 yılına kadar hız vereceklerini duyurdu.

Bu proje kapsamında Kawasaki Heavy Industries firmasının önümüzdeki yılın hemen başında dünyada ilk kez bir sıvı hidrojen yakıtı Avustralya’dan Japonya’ya gemi ile nakletmeyi planladığı öğrenildi. Kawasaki firması geçtiğimiz yılın Aralık ayında da sıvı hidrojen taşıma kabiliyeti olan dünyanın ilk gemisini suya indirmişti.

Japonya 2030 yılına kadar yaklaşık 300 bin ton tutarında sıvı hidrojen ithal etmeyi hedefleyen bir strateji planını 2017 yılında dünyaya duyurmuştu.

Sanayi Bakanı Kajiyama, hidrojen yakıtın önümüzdeki dönemde daha ticari hale getirilebilmesi için bakanlık olarak 2021yılında kullanılmak üzere 800 milyon dolar tutarında bir bütçe talep ettiklerini belirtti. Kajiyama, talep ettikleri bütçe tutarının bu yıl için kullanılan bütçeden %20 daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.

Diğer birçok ülkenin de hidrojen yakıt teknolojilerine önem verdiğini ve bu konuda adımlar attığını hatırlatan Kajiyama, kendilerinin de karbon emisyonu ile mücadelede en etkin yöntemlerden birinin hidrojen yakıt teknolojisi olduğuna inandıklarını söyledi.

Yeşil enerji projelerinin bir parçası olarak Japonya’nın kuzeyindeki Fukushima tesislerinde geçtiğimiz Mart ayında yenilenebilir hidrojen enerjisi ile çalışan 10 megavat gücünde bir elektrik tesisi kurulmuştu.

Chiyoda Corp firması da yine elektrik üretiminde kullanmak üzere denenen bir pilot projede, hidrojenin kimyasal formu olan methylcyclohexane maddesinin geçtiğimiz Haziran ayında Brunei’den Japonya’ya nakliyatını başarı ile tamamlamıştı.

Ayrıca, Toyota ile birlikte sekiz ayrı firma da Çarşamba günü yaptıkları bir ortak açıklama ile önümüzdeki Aralık ayında ülke çapında bir hidrojen birliği oluşumu kuracaklarını ve bu yolla hidrojen tedarik zincirleri oluşturmak ve küresel ittifaklar kurmak için çalışmalar yapacaklarını duyurdular.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü