Japonya, Yapay Zeka ve Çip Fabrikalarından Gelen Talebi Karşılamak için 2050 Yılına Kadar Güç Üretiminde Belirgin Bir Artışa İhtiyaç Duyuyor

15 Mayıs 2024

Japonya, yarı iletken tesisleri ve yapay zekayı (AI) destekleyen veri merkezlerinden gelen artan talep nedeniyle elektrik üretimi ihtiyacının 2050 yılına kadar %35 ile %50 oranında artacağını öngörüyor.

Hükümet, Japonya'nın daha fazla veri merkezi, çip fabrikası ve diğer enerji tüketen işletmeler kurmasıyla birlikte talebi karşılamak için enerji üretiminin mevcut on yıl için öngörülen 1 trilyon kWh’den 2050'de yaklaşık 1,35-1,5 trilyon kWh'ye çıkması gerektiğini açıkladı.

Fosil yakıt tedariki açısından ağırlıklı olarak Orta Doğu'ya bağımlı olan Japonya, geçen yıl kamu ve özel sektörde 10 yıl boyunca toplam 150 trilyon yen (962 milyar dolar) tutarındaki karbondan arındırma yatırımlarını teşvik etmeyi amaçlayan bir yasayı kabul etti.

Ülke, talebi karşılamak için yeni nesil güneş pillerine, yüzen açık deniz rüzgar santrallerine, nükleer enerji santrallerinin yeniden faaliyete geçmesine ve yeni nesil reaktörlerin devreye alınmasına güveniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü