Japonya Yeni Bir Yarı İletken Yonga Fabrikası Projesi için 500 Milyon Dolar Tutarında Fon Ayırdığını Açıkladı

11 Kasım 2022

Japonya Sanayi Ve Ticaret Bakanlığından 11 Kasım Cuma günü yapılan açıklamada, aralarında Sony ve NEC’in de bulunduğu bir grup büyük teknoloji firmasının yeni bir yarı iletken yonga fabrikası kuracakları proje için ilk etapta 500 milyon dolar tutarında bir yatırım planladıkları duyuruldu.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Yasutoshi Nishimura yaptığı basın toplantısında verdiği demeçte,yarı iletken yonga teknolojilerinin özellikle yapay zeka, sağlık ve dijital sanayi alanlarında kullanılan kritik bir bileşen olduğuna dikkat çekti.

Kurulması planlanan yeni şirketin adının Rapidus olacağı ve 2015 yılından sonra üretime başlamasının hedeflendiği bildirildi.

Japonya, son yıllarda yonga üretim faaliyetlerini canlandırmak amacıyla yabancı yonga üreticilerini ülkelerinde üretime teşvik etmek için ciddi meblağlarda fonlar ayırıyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük üreticilerinden olan Tayvanlı TMSC firmasının Kumamto kentinde kurmayı planladığı fabrika projesini desteklemek amacıyla firmaya 400 milyar yen destek sağlanmıştı.

Bu yeni proje de Japonya’nın yarı iletken yonga destekleme stratejisinde yeni ve daha ileri bir safhayı temsil ediyor ve özellikle ABD ile olan teknolojik gelişim ve iş birliği bağlarını da güçlendirmeyi hedefliyor. Her iki ülke, geçtiğimiz Temmuz ayında ileri teknolojili yeni nesil yongalar tasarlamak amacıyla ortak bir araştırma merkezi kurmak konusunda mutabakata varmış ve söz konusu ARGE merkezinin 2022 yılı sonuna kadar Japonya’da çalışmalara başlaması hedeflenmişti.

Rapidus firmasının kurumsal yatırımcıları arasında Sony ve NEC firmalarının yanı sıra Nippon Telegraph, Kioxia Holdings, Softbank Corp, Denso, Toyota, Mistsubishi ve UFC Financial Group firmalarının da bulunduğu belirtiliyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü