Japonya, Yerli Elektrikli Araç Bataryası Üretimi için Toyota'ya Destek Verecek

22 Haziran 2023

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Toyota'ya elektrikli araçlarda (EV'ler) kullanılan bataryaların yerli üretimine yaptığı yatırım için 841 milyon dolara kadar sübvansiyon verileceğini ifade etti.

Hükümet, bataryaların seri üretiminin Ekim 2026'dan itibaren aşamalı olarak başlamasının beklendiğini açıkladı.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI), Japonya'nın ekonomik güvenlik yasası kapsamında araç bataryaları da dahil olmak üzere enerji depolaması için bataryaların önemini vurguladı ve arzı desteklemek için ikinci ek bütçesinden 331,6 milyar yen ayırdığını açıkladı.

METI, hükümetin yeni nesil katı hal bataryaları ve lityum demir fosfat bataryalarının geliştirilmesi de dahil olmak üzere 117,8 milyar yen (841 milyon dolar) veya yaklaşık 330 milyar yenin üçte birinden fazlasına kadar yatırım yapacağını ifade etti. Bakanlık, sübvansiyonun Toyota'ya ve Toyota Industries de dahil olmak üzere batarya geliştirme konusunda birlikte çalıştığı üç şirkete sağlanacağını belirtti.

Nishimura, yatırımın Japonya'daki yıllık üretim kapasitesini 45 GWh’e çıkaracağını belirterek, hükümetin 2030 yılına kadar 150 GWh yerel üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca, Japonya'nın iki numaralı otomobil üreticisi Honda Motor ve batarya üreticisi GS Yuasa, Nisan ayında yıllık en az 20 GWh üretim kapasitesini hedefleyen yeni bir fabrikanın inşa edildiğini duyurmuştu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü