Japonya’da Ağustos Ayında Sanayi Üretiminin Azalması Gerekiyor

24 Eylül 2021

Başta yarı iletken yongalar olmak üzere, imalat sektöründe yaşanan tedarik sorunları ve koronavirüsün delta varyantının yayılması konusundaki endişelerin devam etmesi nedeniyle Japonya’daki sanayi üretiminin Ağustos ayında azalmış olabileceği uzmanlarca tahmin ediliyor.

Ayrıca, Temmuz ayında ciddi oranda artış kaydetmiş olan perakende satışların da Ağustos ayında inişe geçmiş olması olası görülüyor. Bu durum Japonya’da iç tüketimin kırılganlığını ortaya koyarken, bir yandan da ihracata bağlı toparlanma stratejisinin daha geniş çerçeveli ele alınması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Diğer bir kaynaktan gelecek olan ayrı bir veriye göre, Ağustos ayında işsizlik oranının da bir miktar yükselmiş olması ve işgücü talebinin de azalması ile birlikte, tüketici harcamalarının olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Reuters Ajansının 19 ekonomist arasında yaptığı anket araştırmasına göre, Japonya Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanacak olan Ağustos ayı verilerinde sanayi üretiminin bir önceki aya göre %0,5 oranında gerileyeceği öngörüldü.

Japon ekonomisinin toparlanma dinamiği bugüne kadar otomobil ve sermaye malları ihracatına dayalı olarak ilerledi. Analistlere göre, Güneydoğu Asya kaynaklı bir arz krizi ve Çin ekonomisinin yavaşlaması, Japon mallarına olan talebin azalmasına ve üretimin yavaşlamasına neden olarak, toparlanma sürecini sekteye uğratabilir.

Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı’nın Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satış verilerini 30 Eylül tarihinde resmen açıklaması bekleniyor.
Analistler Temmuz ayında %2,8 olarak ölçülen ülkedeki işsizlik oranının, Ağustos ayında %2,9’a yükselebileceği uyarısında da bulundular. Resmi istihdam verilerinin ise 1 Ekim’de açıklanacağı öğrenildi.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü