Japonya’da Fabrika Üretimi Eylül Ayında %1,6 Oranında Azaldı

31 Ekim 2022

Japonya Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı tarafından 31 Ekim Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, imalat sektörü fabrika üretimi dört ay sonra ilk kez Eylül ayında bir önceki aya kıyasla düşüş gösterdi. Artan hammadde maliyetleri ve küresel ekonomik yavaşlamanın olumsuz yansımalarının söz konusu düşüşte etken olduğu ve düşüş seyrinin Ekim ayında da devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklanan verilere göre, fabrika üretimi Eylül ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış şekilde, bir önceki aya kıyasla %1,6 oranında azaldı. Konuyu takip eden ekonomistlerin önceden yaptıkları tahmin ortalaması %1 oranında bir düşüş yaşanacağı yönünde şekillenmişti. Japonya’da geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana ilk kez düşüş gösteren fabrika üretimi, Ağustos ayında aylık bazda %2,7 oranında artmıştı.

Otomotiv ve ilgili sektörlerdeki üretimin %12,4 gibi büyük bir oranda düştüğü ve genel olarak endeksi aşağıya çeken en önemli unsur olduğu bildirildi.
Otomotiv sektörü ile birlikte, elektronik eşyada da stok oranının düşük olduğu ve buna göre piyasadaki yarı iletken talebinin zayıflamış olduğu sonucuna varılabileceği yorumu yapıldı.

Japonya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, fabrika üretiminin Ekim ayında da %0,4 azalmış olacağını, fakat daha sonra Kasım ayında ise %0,8’lik bir artış beklediklerini açıkladı.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü