Japonya’da İmalat Sanayi Faaliyetleri Ekim Ayında da Azalmaya Devam Etti

24 Ekim 2019

Jibun Bank ve IHS Markit tarafından Japonya’da yapılan Ekim ayına ait imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) sonuçları açıklandı.

Geçen ay 48.9 olan endeks değerinin Ekim ayında da 48.5’a gerilediği görüldü. Mevsimsel etkilerden arındırıldığında, endeksin 2016 yılından bu yana ilk kez bu kadar hızlı bir şekilde daraldığı belirtildi.

Küresel ekonomik koşulların olumsuzluğuna bağlı olarak, imalat sektöründeki yeni siparişlerin son yedi yılın en düşük seviyelerinde seyrettiğini belirten IHS Markit ekonomistlerinden Joe Hayes, hizmetler sektörünün ise olumsuz koşullara direnç göstererek mevcut konumunu korumayı başardığını söyledi.

Hizmetler sektörü daha dirençli olmakla birlikte, yine de bileşik endeksi 50 ortalama puanın üzerine taşımayı başaramadı. Eylül ayında 51.5 olan bileşik endeks, Ekim ayında 49.8’e geriledi.

Öte yandan, endeks göstergelerinin zayıf olması nedeniyle, hükümet ve Japonya Merkez Bankasının tedbir amaçlı politikalar uygulaması gerektiği yönündeki kamuoyu beklentilerinin arttığı belirtildi. Özellikle imalat sanayindeki faaliyetlerin yavaşlamış olması nedeniyle, Merkez Bankasının bu ay sonundaki toplantısında sektörü canlandırma amaçlı adımları atması bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü