Japonya’da İmalat Sektörü Üretim Faaliyetleri Son Beş Ayın En Düşük Seviyesinde Seyrediyor

23 Şubat 2022

Jibun Bank ve IHS Markit ortaklığı ile hazırlanan Japonya Şubat Ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) erken versiyonuna (flash okuma) ilişkin veriler 21 Şubat Pazartesi günü açıklandı.

Açıklanan verilere göre, imalat sektörü üretim faaliyetlerindeki artışta ivme kaybı olduğu ve artışın son beş ayın en düşük seviyelerinde seyrettiği bildirildi.

Hizmet sektörünün ise küçülmeye devam ettiği ve hatta sektördeki daralma hızının 2020 yılının Mayıs ayından bu yana en hızlı tempoya ulaştığı açıklandı.

Ocak ayında 55,4 olan mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sektörü PMI endeksi, Şubat ayında 52,9 puana geriledi.

IHS Markit ekonomistlerinden Usamah Bhatti, Reuters Ajansı’na yaptığı açıklamada, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların son beş aydır ilk kez üretimlerinde azalma sinyalleri verdiklerini belirtti ve hizmet sektöründeki daralmanın ise imalat sektörüne nazaran çok daha geniş boyutlu olduğuna dikkat çekti.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka sonuç da, teslimat ve tedarikte yaşanan darboğazların devam ettiği yönündeydi. Teslimat tarihlerinde gecikmeler yaşandığı ve bu nedenle üretim tesislerinde ihtiyaç duyulan bazı hammadde ve yedek parçalarda kıtlık yaşandığı bildirildi.

Birçok firmanın artan girdi maliyetlerinden şikayet ettikleri ve özellikle akaryakıt ve bazı metallerin tedarikinde ciddi sorunlar yaşandığı da dikkat çeken konular arasında yer aldı.

Hammadde ve girdi fiyatlarındaki artış hızının 2001 yılının Ekim ayından bu yana en yüksek seviyede olduğu belirtildi.

Hem imalat hem de hizmet sektöründeki firmaların yöneticileri, ticaret ve ekonominin seyri konusunda önümüzdeki on iki aylık dönem için daha az iyimser görüşler beyan ettiler.

Ocak ayında 47,6 puan olan mevsimsel etkilerden arındırılmış hizmet sektörü PMI endeksi de Şubat ayında 42,7 puana geriledi.

Hizmetler ve imalat sektörünü bir arada ölçen bileşik PMI endeksi ise, Ocak ayında 49,9 puan iken, Şubat ayında 2020 yılının Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 44,6 puan olarak gerçekleşti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü