Japonya’da Makine Teçhizat Siparişleri Ocak Ayında Düşüşe Geçti

15 Mart 2021

Japonya’da çekirdek makine aksam ve teçhizat siparişlerinin son dört aydır ilk kez Ocak ayında düşüşe geçtiği bildirildi. Virüs salgınından en çok etkilenen hizmet sektöründen gelen talebin sert bir şekilde düşmesi nedeniyle makine siparişlerinin de olumsuz etkilendiği bildirildi.

15 Mart Pazartesi günü hükümet tarafından açıklanan resmi verilere göre, makine siparişleri Ocak ayında bir önceki aya göre  %4,5 oranında azaldı. Çekirdek makine teçhizat siparişlerine ilişkin veriler, gelecek altı ila dokuz aylık süreçte ülkelerdeki sermaye harcamaları hakkında doğru fikir vermesi açısından ekonomistler tarafından önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Bu veriye ilişkin Reuters Ajansı tarafından önceden ekonomistler arasında yapılan ankette, makine siparişlerinin Ocak ayında %5,5 azalacağı öngörülmüştü.

Veri hakkında yorum yapan analistler, siparişlerde Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ciddi kazanımların ardından bir miktar geri çekilmenin normal karşılanabileceğini belirttiler. Fakat Tokyo’da salgın nedeniyle yürürlükte olan olağanüstü halin kapsamının ve süresinin uzatılması ihtimalinin yakın zaman önce gündeme girdiğini de ekleyen analistler, bu durumun sermaye harcamaları üzerinde negatif baskı yaratması nedeniyle, ileriye dönük ciddi bir risk oluşturduğuna da dikkat çektiler.

Açıklanan verilere sektörel olarak bakıldığında ise, imalat sektöründen gelen makine siparişlerinin aylık bazda %4,2 azaldığı, hizmet sektöründen gelen siparişlerdeki düşüşün ise %8.9’a ulaştığı görüldü.

Hizmet sektöründe en büyük kaybın, özellikle posta ve nakliye, finans ve sigorta ve bilgi hizmetleri iş gruplarından gelen siparişlerde yaşandığı bildirildi.

Çekirdek sipariş kategorisine dahil edilmeyen dış siparişlerin ise, Ekim ayından bu yana artmaya devam ettiği ve Ocak ayındaki artışın da %6,4 olarak gerçekleştiği öğrenildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü