Japonya’da Makine Ve Teçhizat Siparişleri Ekim Ayında Sıçrama Yaptı

10 Aralık 2020

9 Aralık 2020 Çarşamba günü açıklanan Japonya’nın resmi istatistik verilerine göre, makine ve ekipman siparişlerinde Ekim ayında bir önceki aya nazaran önemli bir sıçrama gerçekleştiği bildirildi.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi konumunda olan Japonya’da, iyileşme sürecinin hızlanabilmesi için siyaset yapıcılar ülkedeki kurumsal şirketlere ait yatırım miktarlarının artması gerektiğini savunuyorlar. Makine siparişlerinde gerçekleşen bu söz konusu artış, kurumsal şirketlerin harcamalarında mütevazi de olsa bir canlanmaya işaret ettiğinden dolayı, yetkililer tarafından olumlu karşılandı.

Çok oynak bir veri seti sunan, fakat geleceğe dönük altı ila dokuz aylık sürelerde şirketlerin sermaye harcamalarına ilişkin iyi bir gösterge olarak kabul edilen makine ve ekipman siparişleri, Ekim ayında %17.1 oranında arttı. Eylül ayında ise makine siparişleri %4.4 azalmıştı.

Ekim ayındaki bu artış, 2005 yılından bu yana aylık bazda gerçekleşen en büyük sıçrama olarak kayıtlara geçti. Reuters Ajansı tarafından ekonomistler arasında yapılan bir ankette Ekim ayında makine siparişlerinin ortalama %2.8 artacağı ön görülmüştü.

Japon hükümetince Çarşamba günü yayınlanan bu verilere göre, sektör bazında değerlendirildiğinde imalat sanayisindeki siparişlerin Ekim ayında %11.4 arttığı, finans ve sigortacılık hizmetlerinin öncülüğündeki imalat dışı sektörlerin siparişlerinde de %13.4 oranında yükseliş kaydedildiği bildirildi. İmalat sanayisindeki siparişlerin artışına ise demir dışı metaller sektörünün öncülük ettiği belirtildi.

Öte yandan aylık bazda hesaplanan bu makine teçhizat siparişleri verilerinin mevsimsel etkilerden arındırılmamış olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu anlamda revize edildikten sonra söz konusu artış oranının bir miktar azalabileceğini ifade ettiler.

Ekim ayı verilerine yıllık bazda bakıldığında ise, gemi inşası ve elektrik sektörleri hariç tutulduğunda, makine siparişlerinin geçen yılın Ekim ayına göre %2.8 oranında arttığı tespit edildi. Ekonomistlerin bu konudaki ortalama tahminleri ise siparişlerde yıllık bazda %11.3’lük bir daralma yaşanacağı şeklindeydi. 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü