Japonya’da Makine Ve Teçhizat Siparişleri Kasım Ayında Tekrar Arttı Fakat Salgın Endişesi Devam Ediyor

15 Ocak 2021

Japonya Bakanlar Kurulu Sekreteryası tarafından 14 Ocak Perşembe günü yayınlanan resmi istatistik verilerine göre, makine ve teçhizat siparişleri Ekim ayından sonra Kasım ayında da sürpriz bir şekilde artış gösterdi.

Çekirdek sipariş tabir edilen ve sermaye malları harcamalarını göstermesi açısından anahtar göstergelerden birisi olarak kabul edilen makine ve techizat siparişlerinde gözlemlenen bu artış, ülke ekonomisinin toparlanmasında özel sektör yatırımlarının lokomotif etken olabileceğini ortaya koydu.

Hükümet tarafından açıklanan verilere göre, Kasım ayı siparişleri özellikle yarı iletken yongaların üretiminde kullanılan makine ve techizatlara olan talebin yoğunlaşmasına bağlı olarak bir önceki aya göre %1.5 oranında artış gösterdi.

Makine siparişleri Ekim ayında bir önceki aya göre %17.1 gibi büyük oranda bir sıçrama yapmış, ancak daha sonra virüs salgının ikinci dalgasının Japonya’da çok sert hissedilmesi ile birlikte iyimserlik büyük ölçüde kaybolmuştu. Buna bağlı olarak da ekonomi analistlerinin Kasım ayı makine siparişlerine ilişkin tahminlerinin ortalaması %6.2 oranında bir düşüş gerçekleşeceği yönünde şekillenmişti.

Tahminlerin aksine, siparişlerin sürpriz bir şekilde Kasım ayını da artışla kapatmış olmasına rağmen, ekonomiyi yakından takip eden analistlerin bu iyimser verilere daha temkinli yaklaştıkları belirtildi. Sermaye yatırımlarında artış işaretleri olmakla birlikte, kurumsal şirketlerin işletme karlarında küçülme olduğuna dikkat çekilerek, salgında gözlemlenen artış nedeniyle Tokyo ile birlikte on ayrı büyük vilayette 7 Şubat tarihine kadar acil durum ilan edildiği hatırlatıldı.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami Reuters Ajansına konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sermaye yatırımları ve makine siparişlerindeki artışın yarattığı olumlu iklimin geçici olduğunu düşündüğünü söyledi.

Söz konusu artışın büyük ölçüde hükümetin teşvik paketleri ve bazı deniz aşırı ülkelerde gözlemlenen ekonomik toparlanma ile birlikte Japon ihraç ürünlerine gelen talep artışı nedenleriyle gerçekleştiğini belirten Takeshi Minami, virüs tehditinin ortadan kalkmadığını, aksine Japonya ve diğer ülkelerde hızla yayılmaya devam ederek uzun vadeli kapanma ve karantina tedbirlerini tekrar zorunlu kılma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü