Japonya’da Ocak Ayında İmalat Sanayisi Büyürken, Hizmet Sektörü İse Pandeminin Etkisiyle Ciddi Oranda Daraldı

25 Ocak 2022

Jibun Bank tarafından hazırlanan Japonya Ocak ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 24 Ocak Pazartesi günü kamu oyu ile paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, Ocak ayında imalat sanayisindeki üretim faaliyetlerinin son dört yılın en hızlı ivmesi ile büyüdüğü ve üretim miktarının büyük ölçüde arttığı gözlemlendi. Öte yandan yarı iletken yonga tedarikindeki sorunların devam etmesi, artan girdi maliyetleri ve pandeminin hız kesmemesi gibi unsurlar ise endişe yaratmaya devam ediyor.

İmalat sektöründeki olumlu havaya karşın, hizmet sektörünün pandemi nedeniyle küçülmeye devam ettiği ve bir bütün olarak ele alındığında, ülke ekonominin Ocak ayında son dört aya kıyasla küçüldüğü gözlemlendi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sektörü PMI endeksi Ocak ayında 54,6 puan olarak ölçüldü. PMI endeksi Aralık ayında 54,3 puan olarak ölçülmüş ve 2018 Ocak ayından bu yana en yüksek seviye olarak kayda geçmişti.

İmalat sektörü yöneticileri ürün fiyatlarının 2008 yılından bu yana en yüksek seviyede olduğunu belirttiler. Bu durum, sürekli olarak artmakta olan girdi maliyetlerinin üreticiler tarafından ürünlere yansıtılmakta olduğu şeklinde değerlendirildi.

Aralık ayındaki yatay seyrin ardından, Ocak ayında fabrikalardaki üretim ve yeni sipariş miktarlarının tekrar ivme kazandığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Omicron varyantının ülkede hızla yayıldığı ve toplu alan kullanımlarına yeniden kısıtlamalar geldiği bir ortamda hizmet sektöründeki faaliyetlerin ciddi ölçüde azaldığı bildirildi.

Aralık ayında 52,1 olan mevsimsel etkilerden arındırılmış hizmet sektörü PMI endeksi, Ocak ayında dramatik bir düşüşle 46,6 puana geriledi.

Hizmet sektöründeki istihdam kayıplarının da hızlandığı ve 2020 yılının Mayıs ayından bu yana en yüksek ivmeye ulaştığı açıklandı.

Hizmet sektöründeki firma yöneticileri, hızla yayılan Omicron varyantının sektördeki müşteri güvenini çok olumsuz etkilediğinden şikayet ettiler.

Hizmet ve imalat sektörlerinin bir arada değerlendirildiği bileşik PMI endeksi ise Ocak ayında 48,8 puana geriledi. Bileşik endeks geçtiğimiz Aralık ayında 52,5 puan olarak ölçülmüştü.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü