Japonya’da Otomobil Satışlarının Ekim Ayındaki Ani Düşüşü Ekonomik Toparlanma Açısından Endişe Yarattı

01 Kasım 2021

1 Kasım Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, Japonya’da otomobil satışları Ekim ayında %31,3 oranında azaldı. Japonya’da son dört aydır otomobil satışları düzenli olarak azalıyor. Pandemi nedeniyle oluşan tedarik sorunları ve azalan üretimin zaten zayıf seyretmekte olan yurtiçi tüketim eğilimini daha da olumsuz bir seyre sokmasından endişe edildiği belirtildi.

Satışlardaki ani düşüşün tedarik zincirlerindeki kırılmaların ekonomiye verdiği zararı en net biçimde ortaya koyan bir gösterge haline geldiğine dikkat çekildi. Küresel boyutta yaşanmakta olan yarı iletken malzeme ve yedek parça kıtlığının otomotiv sektörü üzerindeki baskısının bütün ağırlığı ile devam ettiği ve bu durumun firmaları hem üretim kesintilerine hem de teslimat gecikmelerine zorladığı bildirildi.

Analistler, Temmuz ile Eylül ayları arasındaki büyüme grafiğinin zaten negatife yakın yatay bir seyir izlediğine dikkat çekerek, tedarik problemlerinin daha da uzaması durumunda Japonya’nın bu yılsonuna kadar tekrar toparlanmayı amaçlayan hedeften uzaklaşabileceği uyarısında bulundular.

NLI Araştırma Enstitüsü ekonomistlerinden Taro Saito, Ekim ile Aralık ayları arasında tüketimin canlanmasını ve bu güçlü tüketim ivmesiyle Japonya’nın aynı dönemde yıllık büyüme oranının yaklaşık %5 civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Bununla birlikte birçok riskin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Saito, bunlar arasında tedarik sıkıntısının tahmin edilenden uzun sürmesi ihtimalinin başta geldiğine vurgu yaptı. Saito, Japon ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde %0,9 oranında daralmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Japon hükümetinin Temmuz ile Eylül ayları arasındaki gayrı safi yurtiçi hasıla verilerini 15 Kasımda resmi olarak açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü