Japonya’da Sanayi Üretimi Ağustos Ayında Beklentilerin Üzerinde Düşüş Kaydetti

01 Ekim 2021

30 Eylül Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre Ağustos ayında Japonya’nın sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydedildi. Temmuz ayının ardından Ağustos ayında da üretimin düşmeye devam ettiği Japonya’da, özellikle lokomotif güç konumunda olan otomotiv sanayisinin virüs salgınına bağlı tedarik zinciri problemlerinden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldığı bildirildi.

Açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla %3,2 oranında azaldı. Özellikle binek otomobil ve elektronik sektörlerindeki yavaşlamanın üretimin azalmasında başat rol oynadığı öğrenildi. Sanayi üretimi Temmuz ayında da %1,5 oranında azalmıştı.

Öte yandan Ağustos ayında gerçekleşen bu düşüş oranının, Reuters tarafından daha önce ekonomistler arasında yapılan bir anketteki ortalama tahmin olan %0,5 oranının da üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Toyota, Nissan ve Honda başta olmak üzere, Japon otomotiv firmaları Ağustos ayında ara mamül tedarik sıkıntılarından dolayı üretim miktarlarında kesintilere başlamışlar ve sektör temsilcisi kuruluşlar bu üretim kesintilerinin Ekim ayına kadar devam edebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Bugün Suzuki firmasından yapılan bir açıklamada da tedarik problemi nedeniyle bu ay içerisinde Japonya’da faaliyet gösteren iki fabrikada bir ila üç gün süreyle üretime ara verecekleri duyuruldu.

Resmi istatistik ofisi tarafından imalat sektörü temsilcileri arasında yapılan araştırmaya göre, sektör temsilcileri üretimin Eylül ayında da %0,2 artacağını, Ekim ayında ise bu artışın %6,8’e kadar yükselebileceğini söylediler. Ancak resmi bir hükümet temsilcisinin gazetecilere verdiği demeçte, özellikle otomotiv sektöründeki üretim kesintilerinin yarattığı riskler göz önünde bulundurulduğunda belirsizlik ortamının devam edebileceği yorumu yapıldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü