Japonya’da Sanayi Üretimi Aralık Ayında Beklentilerin Üzerinde Bir Düşüş Kaydetti

01 Şubat 2022

Japonya Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı tarafından 31 Ocak Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, sanayi üretimi Eylül, Ekim ve Kasım aylarındaki yükselişin ardından Aralık ayında düşüşe geçti. Otomobil üretiminde az bir miktar artış olurken, makine ve ekipman üretimindeki büyük düşüş, ortalamayı yükseltmeye yeterli olamadı.

Açıklanan verilere göre, Aralık ayındaki fabrika üretimi Kasım ayına kıyasla %1,0 oranında azaldı. Yarı iletken yonga da dahil olmak üzere, makine ekipman ve imalat sanayisinde kullanılan motorların üretiminde düşüş kaydedildi. Reuters Ajansının bu konuda ekonomistler arasında yaptığı bir ankette sanayi üretiminin %0,8 oranında azalabileceği tahmin edilmişti.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü Baş Ekonomisti Takeshi Minami, basına verdiği demeçte, üretimin özellikle sanayi malları üreten sektörlerde düşüş gösterdiğini ve bu durumun muhtemelen yonga tedariki sıkıntısının yarattığı olumsuz etkiden kaynaklandığını belirtti.

Verilere göre otomotiv üretiminde Aralık ayında artış oldu, fakat üretim artış hızı bir önceki aya göre yavaşlayarak %1,5’a geriledi. Otomotiv üretimi Ekim ayında da %15,9 ve Kasım ayında da 43,7  oranlarında sıçramalar yapmıştı.
Öte yandan Bakanlıkça imalat sektörü firmaları arasında yapılan bir anket yapıldı. Ankete katılan firmalar, Japonya’da sanayi üretiminin Ocak ayında %5,5 ve Şubat ayında da %2,2 artacağını tahmin ettiklerini belirttiler.

Japonya son haftalarda tekrar yükselişe geçen Omicron varyantı salgını ile mücadele ediyor. Bu mücadele kapsamında ülkenin yaklaşık %70’lik bir kısmı, daha sıkı tedbirler ve hatta kapanmalar ile yüz yüze kalmış bulunuyor.

Ocak ayında yapılan bir tüketici güven endeksi çalışmasında, tüketici güveninin 2,4 puan gerileyerek, geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye indiği tespit edilmiş ve bu durum Omicron varyantındaki hızlı yayılma ile ilişkilendirilmişti.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü