Japonya’da Sanayi Üretimi Mayıs Ayında %5,9 Oranında Azaldı

30 Haziran 2021

Japonya Ticaret Ve Sanayi Bakanlığı tarafından 30 Haziran Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, sanayi üretimi Mayıs ayında son bir yıllık dönemin en sert düşüşünü yaşadı. Özellikle otomobil üretiminde yaşanan sert düşüşün, Japon ekonomisinin tekrar toparlanma sürecine tehdit oluşturabileceğine dikkat çekildi.

Açıklanan verilere göre, fabrika üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre %5,9 azaldı. Bu sert düşüşte özellikle otomotiv ve makine aksamı sektörlerinin başı çektiği bildirildi. Yonga tedarik sıkıntısına bağlı olarak motorlu araç üretiminin %19,4 oranında azaldığı belirtildi.

Otomobil üretimi Japon ekonomisinin genel gidişatı üzerinde çok ağırlıklı bir etkiye sahip bulunuyor. Otomobil lastiği ve aydınlatma aksamları gibi ara mal üreticilerinin de bu üretim düşüşünden olumsuz etkilendikleri biliniyor.

Reuters Ajansı’na konuşan bir bakanlık yetkilisi, kendi anketlerine göre imalat sektöründeki üretimin Haziran ayında %9,1 artıp, Temmuz ayında ise %1.4 azalacağını öngörmüş olduklarını, fakat anlaşıldığı kadarıyla bu anket çalışmasının küresel yonga tedarik problemini yeterince göz önünde bulundurmamış olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sumitomo Mitsiu Bankasının pazar stratejistlerinden Ayako Sera da, hizmet sektörünün pandemi nedeniyle ilan edilen olağanüstü halden çok ağır etkilendiğini, buna ek olarak ikinci çeyrekte üretimin de düşmesi durumunda, ülke ekonomisinin ciddi anlamda zora girebileceği ve bu yılın negatif büyüme ile kapatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü