Japonya’da Sanayi Üretimi Şubat Ayında %0,1 Oranında Artış Gösterdi

31 Mart 2022

Japonya Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı’nın 31 Mart Perşembe günü yayınladığı verilere göre, sanayi üretimi son üç aydır yaşanan düşüşün ardından Şubat ayında ilk kez yükselişe geçti. Küresel talebin güçlü seyretmesi sonucunda otomobil üretiminde artış olduğu ve sanayi üretimindeki bu artışta otomotiv sektörünün başat rol oynadığı bildirildi.

Bununla birlikte, üretim artışının rakamsal olarak beklentilerin altında kaldığı ve tedarik dar boğazlarının ve artan hammadde fiyatlarının uzun vadeli olumsuz etkisinin devam ettiğine dikkat çekildi.

Açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında arttı. Kimya sektöründe ciddi oranda bir düşüş kaydedilirken, bu açığın otomotiv sektöründeki üretim artışı ile telafi edildiği bildirildi.

Japonya’da sanayi üretimi daha önce Aralık ayında %1 ve Ocak ayında da %0,8 oranlarında azalmıştı. Reuters anketine göre sanayi üretiminin Şubat ayında %0,5 oranında artacağı öngörülmüştü.

Tedarik zinciri problemleri ve Ukrayna krizine ek olarak, Japon sanayi firmalarının son zamanlarda Çin’de tekrar yükselişe geçen korona virüs salgınından da olumsuz etkilendikleri belirtiliyor. Bu olumsuz gelişmelerin ışığında bir değerlendirme yapan uzmanlar üretimdeki kalıcı toparlanma sürecinin gecikebileceğini öngörüyorlar.

Şubat ayındaki resmi verilere bakıldığında, otomobil ve diğer motorlu araçların üretiminde aylık bazda %10,9’luk bir artış kaydedildiği gözlemlendi. Ocak ayında ciddi oranda bir gerileme yaşayan otomotiv sektörünün, tedarik kanallarının kısa vadede görece rahatlaması sonucunda bir miktar toparlandığı belirtildi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü