Japonya’da Sanayi Üretimi Temmuz Ayında %1 Oranında Artış Gösterdi

31 Ağustos 2022

31 Ağustos Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, Japonya’da sanayi üretimi Haziran ayının ardından Temmuz ayında da artmaya devam etti. Özellikle motorlu araç üretiminde canlanma olduğu ve bu sayede ülkenin üçüncü çeyrek ekonomi performansı açısından moral verici bir başlangıç olacağı yorumu yapıldı.

Yine resmi olarak yayınlanan ayrı bir veride ise, perakende satışlarda gerçekleşen son dört aylık artışın Temmuz ayında da devam ettiği ve tüketici güvenindeki bu dirençli duruşun umut verici olduğu belirtildi.

Açıklanan verilere göre, Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,0 artış gösterdi. Haziran ayındaki aylık bazlı artış ise %9 civarında gerçekleşmişti.

Binek otomobil, kamyon ve makine teçhizat üretiminin, artışa katkı sunan başlıca kalemler arasında yer aldığı açıklandı.

Geçtiğimiz bahar aylarından beri devam etmekte olan ve özellikle Çin’deki virüs salgınına bağlı kapanmalar ile birlikte iyice kötüleşen yarı iletken ve yedek parça tedarik sorunlarında da iyileşme kaydedildiği bildirildi.

Öte yandan, bellek yongalarının tedarikinde karşılaşılan sorunlar nedeniyle elektronik cihaz ve parça üretiminde %9,2 oranında bir düşüş yaşandığı ve bunun 2013 yılından bu yana aylık bazda kaydedilen en sert düşüş olduğu belirtildi. Elektronik aksam ve cihaz üretimi, geçtiğimiz Haziran ayında %11,6 oranında artmıştı.

Sanayi Ticaret Ve Ekonomi Bakanlığı tarafından imalat sektörü firmaları arasında yapılan bir anketin sonuçlarına göre ise, sanayi üretiminin Ağustos ayında %5,5 ve Eylül ayında da %0,8 oranlarında artacağı öngörülüyor.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü