Japonya’da Sanayi Üretiminde Yaşanmakta Olan Düşüş Aralık Ayında İvme Kazandı

06 Ocak 2020

Japonya’da Jibun Bank tarafından hazırlanan Aralık ayı satın alma yöneticileri endeksine (PMI) ilişkin nihai veriler bugün (6 Ocak 2020) açıklandı. Verilere göre Japonya’da imalat sektöründe bir süredir yaşanmakta olan daralma, Aralık ayında da hızını arttırarak devam etti. Hem yurt içi hem yurt dışı taleplerindeki azalmaya koşut olarak üretim miktarının da daraldığına dikkat çekilen raporda, bu durumun imalat sektöründe faaliyet gösteren şirketler üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği belirtildi.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks Aralık ayında 48.4’e gerileyerek, son üç yılın en düşük seviyesine yerleşti. Endeks geçtiğimiz Ekim ayında da aynı rakamı test etmişti.

IHS Markit ekonomistlerinden Joe Hayes, 2019 yılında Japon imalat sektörünün son üç yılın en kötü performansını sergilediğini belirterek, diğer veriler de hesaba katıldığında, ivmenin aşağı yönlü devam etmekte olduğunu ve yakın vadede bir toparlanmanın da olası görünmediğini sözlerine ekledi.

Rapordaki verilerde özellikle Çin’den ve genel olarak da yurtdışından gelen siparişlerin azalmasına bağlı olarak sanayideki üretimin Mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediği görüldü. Sektöre genel olarak bakıldığında ise, son on iki aydır yeni alınan sipariş miktarlarının ve sanayi üretiminin istikrarlı bir şekilde daralmaya devam ettiği belirtiliyor.

Japonya imalat sektörüne ilişkin PMI endeks değerleri son sekiz aydır sürekli 50.0 puanın altında seyrediyor. Endeks en son 2013 yılında dokuz ay boyunca 50.0 puanın altında seyretmişti.

Ekonomist Joe Hayes, verilere bakıldığında piyasada yaşanan talep zayıflığının imalat sektörü geneline yaygın olduğunun görüldüğünü vurgulayarak, bu durumun sanayideki üretim hacmini olumsuz etkilediğini ve şirketlerin bu durumu tersine çevirebilme ümidiyle fiyatlarda indirime gitme yolunu seçtiklerini belirtti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü