Japonya’daki İhracat Artışı Otomobil Satışlarının Azalması Nedeniyle Ekim Ayında Yavaşladı

17 Kasım 2021

Otomobil sevkiyatlarının azalması ve tedarik zincirlerindeki sıkıntılar nedeniyle Japonya’nın geçtiğimiz Şubat ayından buy yana devam eden ihracat artışının bu yıl ilk kez Ekim ayında yavaşladığı bildirildi.

Özellikle otomotiv sanayisi üzerinde çok olumsuz etki bırakan tedarik problemlerinin Japon ekonomisinin kırılganlığını ortaya koyduğu ve dış ticaret beklentileri üzerinde endişeler oluşturduğu belirtiliyor.

17 Kasım Çarşamba günü Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ekim ayındaki ihracat artışının yıllık bazda %9,4’e gerilediği bildirildi. Reuters anketinde ortalama tahmin, Ekim ayında ihracatın %9,9 artacağı yönündeydi. Eylül ayındaki artış %13.0 olarak gerçekleşmiş, Şubat ayındaki gerilemenin ardından Ekim ayına kadar sürekli artan bir seyir izlemişti. Otomobil ihracatının %36,7 azaldığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Bölgesel olarak bakıldığında, Japonya’nın en büyük ticari ortağı Çin’e Ekim ayı itibarıyla yaptığı ihracatın yıllık bazda %9,5 arttığı fakat Eylül ayına göre %0,4 gerilediği görüldü. Çin’e satılan otomobil miktarının da %46,4 azaldığı bildirildi.

Öte yandan, ithalatın yılbaşından Ekim ayına kadar %26,7 arttığı ve cari açığın Ekim ayı itibarıyla 586 milyon dolara çıktığı öğrenildi.

Açıklanan diğer resmi verilere göre, altı ile ila dokuz aylık bir dönem için sermaye harcamalarına gösterge teşkil eden çekirdek makine teçhizat siparişlerinin de Eylül ayında beklentilerin aksine yatay bir seyir izlediği bildirildi.

Çekirdek siparişlerdeki bu zayıflama, büyük şirketlerin önümüzdeki dönemde sermaye yatırımı yapma konusundaki çekinser tavırlarını ortaya koyuyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü