Japonya’dan Hidrojene 3,4 Milyar Dolar Kaynak

27 Mayıs 2021

Japonya’da kamuya ait araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) kuruluşu olan “Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Kurumunun (NEDO)” iki adet hidrojen projesi ile ilgili yapmış olduğu destek başvurusu kabul edildi. Japonya Hükümeti, hidrojen alanında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin hızlandırılması ve hidrojen kullanımının teşvik edilmesi için Hükümetin yeşil inovasyon fonundan NEDO’nun iki adet projesine 370 milyar Yen (3,4 milyar dolar) ayıracağını açıkladı. 

Söz konusu projelerden biri, “geniş ölçekli hidrojen tedarik zinciri oluşturulması ve temiz enerji talebinin teşvik edilmesi” olup, projeye 300 milyar Yen ayrılmıştır. Kalan 70 milyar Yen ise, “geniş ölçekli, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak suyun elektrolizi yöntemi ile maliyet etkin hidrojen üretim sistemlerinin” geliştirilmesine dönük projeye tahsis edilmiştir. Söz konusu iki proje, ülkenin 2050 yılında karbon- nötr olma hedefi doğrultusunda tesis edilen ve 2 trilyon Yen’lik bir fon büyüklüğüne sahip olan yeşil inovasyon fonu kapsamından finanse edilmektedir.

Uzun zamandır roket yakıt olarak kullanılmakta olan hidrojen, genellikle doğalgaz ve kömürden elde edilmektedir. Hâlihazırda hidrojen petrol ve gübre sektörlerinde de kullanılmakla birlikte hidrojenin gelecekte ulaştırma ve elektrik enerjisi üretimi gibi birçok alanda kullanılacağı belirtilmektedir.

Kaynak: World Energy News
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü