Japonya’nın Kamu Kuruluşları, Kömür Dışalım Maliyetlerini Düşürme ile Enerji Güvenliğini Yükseltme Çabalarını Artırıyor

03 Şubat 2023

Tokyo enflasyonla mücadele etmeye, enerji güvenliğini artırmaya çalışırken Japonya’nın elektrik firmalarından yetkililerin aktardıklarına göre elektrik firmaları da daha düşük kalitedeki kömür türlerine geçerek, ayrıca dışalım kaynaklarını genişleterek termal kömür dışalım maliyetlerini düşürme çabalarını hızlandırdılar.

Yerkürenin 3. büyük kömür dışalımcısı ülkesi durumundaki Japonya, Ukrayna krizi nedeniyle yaptırım uygulanan Rusya'dan gerçekleştirmekte olduğu kömür dışalımını keskin bir biçimde azaltırken, yetkililer, önlemlerin daha ucuz olan düşük ya da orta kaliteli kömür yakmayı ve Afrika ile Güney Amerika'dan yeni kömür sağlayıcıları aramayı içerdiğini belirttiler.

Rusya'nın enerji dışsatımındaki kesinti, enerji sunumunda küresel ölçekte sıkışıklık yaratırken geçen yıl kömür ile sıvılaştırılmış doğal gaz fiyatlarını rekor düzeylere yükselterek ülke ekonomilerini sert bir biçimde vurdu.

Ülkedeki elektrik enerjisi üretimi sektörünün, Japonya ulusal para birimi Yen’in değerinin diğer ulusal para birimleri karşısında zayıf durumda olması sonucu yurtdışından alınan yakıtların artan maliyetlerinin daha da şiddetlenmesinden etkilenmesi sonucu, yedi büyük bölgesel kamu elektrik firması Nisan (2023) ile Haziran (2023) ayından başlayarak geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarını yükseltmek için bugünden başvuruda bulundu.

Yüksek kaliteli Newcastle termal kömürü vadeli işlemlerinin fiyatları, geçen yıl ton başına 400 ABD Doları’nı aşarak tüm zamanların en yüksek düzeylerine yükselirken Japonya'nın yakıt dışalım maliyetini üç katına çıkardı.

İçinde bulunduğumuz yılda fiyatlar günümüze kadar %39 oranında düşmüş olsa da, kamu hizmeti firmaları, yerküredeki en büyük kömür dışalımcısı ülke olan Çin'in Korona virüsü salgını kapanmalarını atlatmasıyla Şubat (2023) ayından başlayarak Avustralya'dan kömür dışalımına devam edecek olması nedeniyle piyasalarda kömür fiyatlarının yeniden yükselebileceğinden endişe ediyorlar.

Hokkaido Elektrik Enerjisi firmasının başkanı Yutaka Fujii geçen ay "Verimliliği artırmaya yönelik çeşitli önlemler arasında, çok büyük bir maliyet kalemi olduğu için yakıt maliyetlerini azaltmak en önemlisidir." yorumunda bulundu.

Fujii, “Olası maliyet azaltıcı önlemler arasında, daha yüksek oranda düşük kaliteli kömür kullanılması, kömür sağlayan kaynakların genişletilmesi ile diğer firmalarla ortaklaşa kömür satın alınması yer alıyor.” diye de ekledi.

Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü