Japonya’nın Kasım Ayı Sanayi Üretimi Verilerinde Artış Bekleniyor

25 Aralık 2020

Reuters Ajansı tarafından 25 Aralık 2020 Cuma günü ekonomistler arasında yapılan bir anket çalışmasında, Japonya’nın sanayi üretiminin Kasım ayını da artışla kapatacağı öngörüldü. Japonya’da sanayi üretimi Haziran ayından beri düzenli olarak artarak, ekonomik toparlanmaya işaret ediyor. Fakat son zamanlarda virüsün bulaş oranının tekrar sıçrama yapması nedeniyle geleceğe dönük beklentiler açısından endişe yarattığı belirtiliyor.

Kasım ayına ilişkin resmi verilerin ticaret bakanlığı tarafından 28 Aralık 2020 Pazartesi günü açıklanması bekleniyor. Bu konuda görüşlerine başvurulan uzmanların tahminlerine göre, Pazartesi günü açıklanacak olan verilerde sanayi üretiminin bir önceki aya göre ortalama %1.2 artacağı bildirildi. Ekim ayında ise Eylül ayına göre %3.9 oranında artış kaydedilmişti.

Özellikle otomobil, bilişim teknolojileri ve sermaye mallarına olan talep artışına koşut olarak Japonya’da üretimin arttığı ve tekrar salgın öncesi seviyelere doğru bir toparlanmanın başladığı belirtiliyor. Fakat vaka sayılarının tekrar artışa geçmesi ile birlikte, görüşlerine başvurulan birçok analist, geleceğe ilişkin belirsizliklerin devam ettiği yönünde görüş bildirdiler.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, Reuters’e yaptığı açıklamada, İngiltere ve Amerika’da yeni vaka sayılarında artış olduğunu ve ekonominin tekrar yavaşlama sürecine girdiğini söyledi. Özellikle ABD’de otomobil satışlarında ciddi düşüş olduğunu ve Çin ekonomisinin salgın öncesindeki seviyelere dönmeye başladığına dikkat çeken Minami, her iki durumun da Japonya’nın fabrika randımanına olumlu etki yapmayacağını ve Aralık ve Ocak aylarında üretim verilerinde büyük bir değişiklik beklenmediğini belirtti.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi konumunda olan Japonya, özellikle ihracata ve özel sektör harcamalarının tekrar hızla artışa geçmesine bağlı olarak, virüs salgını sürecinde ekonomisini hızla toparlamayı başaran ülkeler arsında yer alıyor.

Bununla birlikte, Japonya ve diğer büyük ekonomilerde tekrar artışa geçen vaka sayılarını göz önünde tutan bir çok analist, Japonya’daki bu toparlanma sürecinin önümüzdeki dönemlerde daha mütevazi bir seyir izleyeceğini öngörüyorlar.

Kaynak: Reuters 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü