JPMorgan İklim Etkisi Hesaplamasına Düşük Karbonlu Enerjiyi Ekliyor

16 Kasım 2023

Dünya genelinde giderek artan bir şekilde yasa yapıcılar ve sermayedarlar, bankaları, işletmelerin iklim değişikliğine nasıl katkıda bulunduklarını ölçmeye zorluyor.

ABD'nin en büyük bankası olan JPMorgan’dan yapılan açıklamada, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından belirlenen bir yöntem kullanılarak, bankanın enerji finansmanının nihai çevresel etkisini hesaplama yöntemine düşük karbonlu enerjinin de dahil edildiği belirtildi.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon yapığı açıklamada, "Oynamamız gereken önemli bir rol var: müşterilerimize karbondan arındırma stratejilerini ilerletmek için ihtiyaç duydukları tavsiye ve sermayeyi sağlamak." dedi.

Şirketler ve bankalar, kendilerinin, tedarikçilerinin ve müşterilerinin sera gazı emisyonlarını hesaplamak ve azaltım hedefleri belirlemek için farklı yöntemler kullanıyor.

JPMorgan'ın, Kapsam 3 olarak bilinen, müşterilerinin enerji kullanımından kaynaklanan emisyonlarına yönelik yeni yaklaşımı, “enerji karışımı” olarak adlandırdığı şeye ulaşmak için düşük karbonlu projelere yönelik finansmanı fosil yakıtlara yönelik finansmanla birleştiriyor.

Formülün, petrol ve doğalgaza yönelik finansmanın azaltılması, düşük karbonlu enerji üretimine yönelik finansmanın arttırılması ve petrol ve doğalgaz gaz ürünlerinin son kullanıcılarından kaynaklanan emisyonların azaltılmasındaki birleşik ilerlemeyi ölçmek için kullanılacağı ifade ediliyor.

Hesaplamaya düşük karbonlu enerji finansmanının dahil edilmesi, bu göstergenin petrol ve gaz finansmanında herhangi bir değişiklik olmadan düşmesi anlamına gelebilir. JPMorgan raporda, bunun petrol ve doğal gazdan düşük karbonlu yakıtlara ve elektrik üretimine doğru geniş bir geçişi yansıttığını belirtti.

Bu çerçeveyi kullanarak, portföyündeki şirketlerin sağladıkları her megajul enerjiden ürettikleri Kapsam 3 emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine göre %36 oranında azaltmayı hedefliyor. Bankanın, "net sıfır" emisyon hedefini de 2070 yerine 2050 yılına çektiği belirtildi.   

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü