JPMorgan’a Göre Rusya-Ukrayna Gerginliği Artarsa Petrolün Fiyatı Kolaylıkla 120 ABD Doları’nı Bulabilir

10 Şubat 2022

Petrol fiyatları Çarşamba günü öğleden sonra geç saatlerde yükselirken Brent petrolün fiyatı varil başına 92 ABD Doları’na ulaştı. Ancak JPMorgan (JPMorgan, Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler holdingidir. Banka, 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle piyasa değeri bakımından yerkürenin en büyük bankası olup merkez ofisi New York kentindedir. Ç.N.), Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik koşulların kötüleşmesi durumunda Brent ham petrolün varil fiyatının 120 ABD Doları’na “kolaylıkla” ulaşabileceği konusunda uyarıyor.

JPMorgan'ın uyarıda bulunduğu fiyat artışı, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle ABD'nin Rusya’ya yaptırım uygulaması durumunda Rusya'dan gelen petrol akışının kesintiye uğraması sonucunda ortaya çıkabilir.

Uyarı, ilk bakışta iddialı, dahası fazla güvenli bir öngörü olarak görülebilir. Ne var ki, Rusya’nın, günlük yaklaşık 11 milyon varil ham petrol üretim rakamıyla yerkürenin en büyük üç petrol üreticisi ülkesinden biri olması gerçeği de yerini korumakta.

Sözkonusu 11 milyon varillik günlük ham petrol üretim rakamının yarısı ülke dışına satılmakta ve bunun büyük bölümü de Çin’e gitmekte.

Diğer yandan, Çin’in geçmişte İran, Venezuela gibi yaptırım uygulanmakta olan ülkelerden petrol satın almışlığı var.

Ancak JPMorgan’ın, içinde bulunduğumuz haftada yayınladığı raporunda, Rusya'nın, ham petrol dışsatımını yarısı kadar azaltması durumunda bile petrol fiyatlarının 150 ABD Doları’na fırlayabileceği dile getirildi.

Biden Yönetimi için, Rusya'nın petrol dışsatımına yaptırım uygulamak ile ABD’deki benzin istasyonlarının pompalarındaki perakende benzin fiyatlarının stratosfere kadar yükselmesini engellemek arasında seçim yapmak, kazanamayacakları bir senaryo gibi görünüyor.

Benzin fiyatları zaten ülke yönetiminin ve ABD’li tüketicilerin isteyebileceğinden daha yüksek. Ara dönemler yaklaşırken, yönetimdeki parti pompa fiyatlarını yükseltmek için değil, tam tersine düşürmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

Böylesi bir durum gerek Biden Yönetimi gerek ABD’li tüketici için yıkıcı olsa da aynı zamanda ülke bütçesi büyük ölçüde ham petrol gelirlerine dayalı olan Rusya üzerine yük bindirme olacaktır. Geçen yıl, Rusya'nın gerçekleştirdiği günlük ham petrol dışsatımının parasal karşılığı 300 milyon ABD Doları’nı aştı.

Kaynak: world-energy 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü