Just Eat Takeaway, Grubhub’u 7,3 Milyar Dolara Satın Alıyor

11 Haziran 2020

Avrupa yemek siparişi şirketi Just Eat Takeaway.com NV Çarşamba günü yaptığı açıklamada, aynı sektörde faaliyet gösteren ABD'li Grubhub Inc şirketini satın alma konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Firma, satın almanın tamamlanması halinde Çin dışında dünyanın en büyük gıda dağıtım şirketi olacak.

Anlaşma ile gıda dağıtımında dünyanın en büyük kar havuzuna sahip dört ülke -ABD, İngiltere, Hollanda ve Almanya- etrafında inşa edilmiş bir şirket oluşturulacak.

Anlaşma Grubhub için, Uber Technologies Inc.’in Uber Eats birimi ile yaptığı görüşmeler sebebiyle ortaya çıkan antitröst endişelerini de nihayete erdiriyor.

Uber, Mayıs ayında Chicago merkezli Grubhub’u satın alma konusunda şirket ile görüşmüştü. Uber, yaptığı açıklamada, gıda dağıtım endüstrisinin konsolidasyona ihtiyacı olduğunu, fakat bu, herhangi bir oyuncu ile herhangi bir fiyattan, herhangi bir anlaşma yapmak istediğimiz anlamına gelmiyor açıklamasını yapmıştı.

Grubhub CEO'su Matt Maloney, Reuters'e verdiği röportajda, Uber’in şirketi satın alma teklifiyle ilgili medyada çıkan haberler ve raporların Just Eat Takeaway'in de Grubhub için kendi teklifini yapmasına yol açtığını ifade etti.

Hollanda merkezli Takeaway Ocak ayında 7,8 milyar dolar karşılığında Just Eat'i satın almıştı.

Maloney, 2007 yılından beri Just Eat Takeaway’in milyarder İcra Kurulu Başkanı Jitse Groen'i tanıyor. Her iki şirket de platformları üzerinden müşterilerin restoran bulması ve onlardan sipariş vermesi şeklinde benzer bir iş modeline sahip.

Avrupalı ​​firmanın, karar vermelerini çok kolaylaştıran bir fiyattan teklif sunduğunu söyleyen Maloney, anlaşmanın ayrıca Grubhub'a “finansal güç ve esneklik” sağladığını sözlerine ekledi.

Şirketler görüşmelerde bulunduklarını açıkladıktan sonra Grubhub’ın hisse senedi fiyatı %6 artarken, Just Eat Takeaway hisseleri Amsterdam'da günü %13 düşüşle kapadı.

Uzmanlar, birçok insanın yeni tip koronavirüsün yayılmasıyla mücadele etmek için evde kaldığı bir dönemde özellikle talebin arttığı ABD restoran dağıtım sektöründe konsolidasyonun gecikmiş olduğunu söylüyor.

Just Eat Takeaway, 2021 yılının ilk çeyreğinde anlaşmayı tamamlayarak hissedarların kabulü ve yasal onay aşamasına geçmeyi umduğunu açıkladı. Yeni şirketin merkezi Amsterdam'da olacak.

Şirketler, yaptıkları bir sunumda, Just Eat Takeaway'in 2019 gelirinin 1,5 milyar avro (1,7 milyar dolar), Grubhub'unkinin ise 1,2 milyar avro olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgını çevrimiçi gıda hizmetlerinin kullanımında bir artışa yol açtığından, şirketlerin yaptığı açıklamaya göre, Nisan ve Mayıs aylarında şirketlerin ana pazarlarında aldıkları siparişler %41 oranında arttı.

2000 yılında bir öğrenciyken Takeaway'i kuran Jitse Groen, satın almalar ile şirketi büyütme yolunu izledi. Rakipleri Delivery Hero'nun Alman operasyonlarını satın almak için 2018’de yaptıkları anlaşma da bu satın almalardan biri.

Groen, Grubhub anlaşması öncesinde Just Eat Takeaway'de %10,29 hisseye sahip.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü