Kadın Girişimciler Güneydoğu Asya E-Ticaretini 280 Milyar Dolar Artırabilir

28 Mayıs 2021

International Finance Corp.'un (IFC) Güneydoğu Asya'da Kadın ve E-ticaret raporuna göre, kadın girişimcileri eğitim ve finansal hizmetler yoluyla desteklemek, 2025 ile 2030 yılları arasında Güneydoğu Asya'daki e-ticaret pazarına 280 milyar ABD doları daha katkı vermelerini sağlayacak.

Endonezya ve Filipinler'e odaklanan IFC raporu, kadınlara ait işletmelerin e-ticarete hakim olduğunu gösteriyor. Filipinler'deki kadın satıcılar, çevrimiçi alışveriş platformu Lazada'daki toplam satıcıların üçte ikisini oluştururken, Endonezya'da ise Lazada satıcılarının yalnızca üçte birini oluşturuyorlar.

Bununla birlikte, IFC raporu bölgedeki kadın girişimcilerin özellikle finansal tabana yayılma olmak üzere çeşitli zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini söylüyor. Endonezya'daki kadınların yaklaşık yüzde 49'u ve Filipinler'deki kadınların yüzde 61'i hala bir banka hesabına sahip değil. Endonezya'daki kadınlar resmi finans kurumlarına daha iyi erişime sahipken, Filipinler'deki kadın girişimciler, startuplarını finanse etmek için çoğunlukla tasarruflarına ve borç verenlere güveniyorlar.

Raporda finansmanın yanı sıra, ek eğitim ve kadınların daha yüksek değerli sektörlere girmelerinin desteklenmesinin, kadın işletmelerinin e-ticaretteki başarısını artıracağı belirtiliyor.

IFC Asya ve Pasifik Başkan Yardımcısı Alfonso Garcia Mora, "Güneydoğu Asya'da e-ticaret gelişiyor. 2015'ten bu yana pazar üçe katlandı ve yine üç katına çıkması bekleniyor. Bu araştırmada IFC, e-ticaret platformlarında kadın girişimcilere yatırım yaparsak bu büyümenin daha da yüksek olabileceğini gösteriyor ” dedi.
 
Kaynak: pna
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü